Midzomernacht


En zoef... daar ging de langste dag met zijn korte nacht. Plotsklaps was hij daar, en vergaten we om bacchanalen te houden of naakt rond de vuren te gaan dansen....Volgend jaar dan maar, u weze allen uitgenodigd.

De varkens trekken zich van die lange dagen weinig aan. Ze vluchten van de zon in hun kot of schuilen onder de brede kruin van onze Krulwilg. Ze groeien als kool en zijn ondertussen bijna allen gezegend met een naam. Suria heeft zonet het laatste varken Courgette gedoopt. Lopen er nog rond; Koffie, melk, suiker (u mag eens proberen hun kleuren te raden), Finn (omdat hij even koddig is) en Roeland, naar de postbode die hem heeft zien geboren worden. Nog 3 te gaan dus; u mag altijd een suggestie plaatsen.
Des avonds roffelen hun hoefjes hier rond het huis in hun eindeloze spurtwedstrijden. Daarbij moedigen ze zichzelf al blaffend aan en knotsen ze tegen elkaar op om te kunnen stoppen.

Sinds een week geven we niet enkel ruwvoeder meer. Bio varkensmeel werd geleverd en vanaf heden gemengd onder ruwe gerst en mais. Verder krijgen ze nu geen lijnzaad meer maar bio zonnepitschroot. Eens kijken wat voor invloed dit heeft op hun groei en hun drollen. Voorlopig lijken die op Paardendrollen, maar minder ruwvoeder zet aan tot het produceren van die heerlijke lopende varkensschijterij.... En dat zien we hier liever niet.

3 opmerkingen:

hoowhoow zei

Kwestie van in de voedingsafdeling te blijven: koteletje, worstje en haasje.

Fenna zei

Big, Get en Jes.

veronique zei

Beste Dries
Als redacteur van de aflevering kleinvee van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, waarbij ook het varken bewerkt wordt, ben ik op zoek naar enkele mooie foto's van varkens. Bij mijn zoektocht ben ik natuurlijk ook bij jouw fotoalbums terechtgekomen. Graag zou ik dan ook in contact komen met jullie, om na te gaan of we enkele van jullie varkensfoto's mogen gebruiken in onze aflevering die nu naar de drukker gaat. Kun je even contact met me opnemen voor meer uitleg?
Met vriendelijke groeten
Veronique De Tier
veronique.detier@ugent.be