came came camecameliaaaaaaaaa


De varkens kwamen en overwonnen
Het veld lag daar ontgonnen
de Kamille zag en dacht blij
hier maken wij
een Bloemenwei


De imker onder ons vindt het een beetje jammer dat het kamille werd (niet bijster interessant voor bijen), maar de boerin is door het dolle heen en toogt aan het werk. Kamille plukken en drogen, op olie leggen en in de thee draaien. Herejee, ge zout er nog stress van krijgen van zo een bloemenwei....
En ja, het is de échte, khem het gechecked!

Voor de duidelijkheid; dit hebben we niet gezaaid (dan was het nooit zo mooi opgekomen en voorzekers opgefret door teen of tander), maar kwam helemaal van zijn eigen. Kamille is dan ook een pioniersplant die braakliggende terreintjes in heuse parels veranderen.
We hadden ook een bloemenmengsel ingezaaid voor de bijen, maar die verbleekt in het aanziens des wit-gele bloemenpracht.

Iemand een beetje kamille?? Komt er dan maar plukken.

Midzomernacht


En zoef... daar ging de langste dag met zijn korte nacht. Plotsklaps was hij daar, en vergaten we om bacchanalen te houden of naakt rond de vuren te gaan dansen....Volgend jaar dan maar, u weze allen uitgenodigd.

De varkens trekken zich van die lange dagen weinig aan. Ze vluchten van de zon in hun kot of schuilen onder de brede kruin van onze Krulwilg. Ze groeien als kool en zijn ondertussen bijna allen gezegend met een naam. Suria heeft zonet het laatste varken Courgette gedoopt. Lopen er nog rond; Koffie, melk, suiker (u mag eens proberen hun kleuren te raden), Finn (omdat hij even koddig is) en Roeland, naar de postbode die hem heeft zien geboren worden. Nog 3 te gaan dus; u mag altijd een suggestie plaatsen.
Des avonds roffelen hun hoefjes hier rond het huis in hun eindeloze spurtwedstrijden. Daarbij moedigen ze zichzelf al blaffend aan en knotsen ze tegen elkaar op om te kunnen stoppen.

Sinds een week geven we niet enkel ruwvoeder meer. Bio varkensmeel werd geleverd en vanaf heden gemengd onder ruwe gerst en mais. Verder krijgen ze nu geen lijnzaad meer maar bio zonnepitschroot. Eens kijken wat voor invloed dit heeft op hun groei en hun drollen. Voorlopig lijken die op Paardendrollen, maar minder ruwvoeder zet aan tot het produceren van die heerlijke lopende varkensschijterij.... En dat zien we hier liever niet.

varkens op de festivalwei

Rock Werchter krijgt dit jaar vier dagen lang assistentie van twee speciale gasten: een stel varkens zal er immers voor het eerst organisch afval verwerken. Voorlopig is het experiment beperkt tot de etensresten die de enkele honderden medewerkers laten liggen, schrijft De Streekkrant op zijn website.


De honderden medewerkers krijgen voor hun inzet drank- en eetbonnetjes. Omdat er regelmatig eten moet worden weggegooid, lanceerden enkele medewerkers het idee om de etensresten te serveren aan twee varkens. Voorlopig zou het experiment beperkt worden tot de etensresten van de festivalmedewerkers, maar dat zijn er al meteen een paar honderd.

"Op zich is het een goed idee", reageert Isabelle Degezelle van Veva. "Het is altijd jammer als etensresten zomaar weggegooid worden". Of er in de toekomst varkens als verwerkingsmachine voor alle festivalgangers worden ingeschakeld is niet duidelijk. Het is nog maar de vraag of de beestjes bestand zijn tegen het geweld van loeiharde gitaren en drums.

"Zo'n situatie brengt inderdaad heel wat stress met zich mee. Niet enkel het lawaai is schadelijk, ook het feit dat ze vertoeven in een onbekende omgeving kan stresserend zijn. Wát een varken dan voelt, weet ik niet (lacht). Maar aan de kwaliteit en de smaak van het vlees doet het alvast geen goed. Natuurlijk gaat het hier slechts om enkele dagen en kunnen de varkens wellicht recupereren", zegt Degezelle.


bron; vilt

iedereen die berm in!

Hoewel het wel al wat begint in de lente met het speenkruid en daarna de pinksterblommen, moet je toch wachten tot ergens halverwege mei, tot midden juni. Want dan breekt het Bermseizoen aan.
En die is zo -waw- mooi! De zuring met zijn dieprode zaden, die groene/ gele/rode/ paarse/blauwe/ bruine/lange/korte/kleine hangende/grote pluimen/puilvormige/trosvormige grassen-en-aanverwanten, de witte magrieten en de mooie paarse en witte bolle klavers. En hier en daar verscholen wat paarse wikke, of (gele) rolklaver. En dan dat witte fluitekruid, dat nu eigenlijk al in zaad staat maar hier en daar vind je nog een laat exemplaar. En soms wat wilde valeriaan en dat dieppaars knoopkruid en de witte knoopherik.
En er is nog o-zoveel meer dat ik niet kan opnoemen maar er wel mooi staat te wezen.

Nee, geen fotos deze keer, spring zelf de fiets maar op, negeer uw hooikoorts en geniet van die bermen. En weet dat na 15 juni er geen wet meer is die boer en groendienst kan tegenhouden om de ganse boel weg te maaien.

live verslag uit frontlinie


//Van onze reporter ter plaatse//

De flanken worden belaagd door slakkenlegers waarvan de gepantserde ook de middenlinies weten te bereiken. Brengen grote schade toe aan onze installaties en werken demotiverend bij de manschappen. Bijstand werd gevraagd.

Het geheime destroy-eskader van de zwarte Luis werd gesignaleerd aan onze Tuinboon-uitkijkposten. De Coccinela-straaljagers werden er heen gestuurd, maar werden onderweg uit de lucht geschoten door de jagende Kat.

De Merels voeren doelgerichte aanvallen uit in het Erwtenbos, en krijgen daarbij hulp van hun bondgenoten de Mussen. Onderwijl hebben ze de Duiven geinstructeerd het squadron Maïs Suiker I te vernietigen. Sonar systemen en elektronische vangnetten houden deze doodseskaders helaas niet tegen.

Voorts hebben ook de bataljonnen Wortel Kleur en Kervel III een moeilijke doortocht. Ze worden onder spervuur gehouden door het op (scherp) schietende Onkruid. Extra mankracht werd uit Engeland aangevlogen.

Besluit; we zitten hier met een Irakaanse situatie. Dringend bijstand of een wonder gevraagd. Fotos van het rampgebied werden verboden voor publicatie; te veel gevoelige beelden.

Aardbijen


En opeens is het juni en is mei er vandoor (is ze hier wel geweest?) en zijn we uitgenodigd om confituuraarbeidjes "zoveel als je kunt dragen" te komen plukken. Ik onderschatte volledig de (verwerkings)tijd en het past helemaal niet in de planning, maar toch gaan we erop in.
Mor werk dat ge daar in steekt. Vooreerst rijdt men naar den boer, gewapend met alle teiltjes die te vinden zijn, en toogt men aan het plukwerk. "de ganse serre mag leeg gepukt worden" grapte den boer. Ik nam het nogal letterlijk op en keerde huiswaarts met een kleine 14 kilo versgeplukte bioaarbeitjes. 14 kilo. Al ooit zoveel beitjes vastgehad? gezien? geproefd?geplukt?
Maar dan begint het pas. 14 kilo aardbeien-kroontjes verwijderen (terwijl dolle honingbijen rond ons hoofd zoemen), waardoor we twee dagen lang met paarse vingers rondlopen. Suiker halen, want natuurlijk is men niet voorzien op 14 kilo beitjes. Nog eens naar de winkel hollen achter Pec, want dat vergeten we uiteraard de eerste keer mee te brengen. Potjes steriliseren, en daarvoor uw jarenlange opgespaarde pottenvoorraad erdoorjagen. (grote problemen dus als ik nu nog bramen, rode bessen en kweepeer gelei wens te maken). Ontdekken dat ge niet genoeg gas in de pulle hebt zitten om al die beien te verwerken, en dus genoodzaakt zijn om alles uiteindelijk in den vriezer te proppen.
Ik had eens een geweldig idee....Maar hej, geraak ik er ooit door dan is het hier een ganse winter Zomer op de boterham!!

Hoe verwerkt u de aarbeien? Ik heb hier al aardbeien met rode bes, aardbei met kamille, met rabarber, met citroenmelisse, met citroenverbena en met munt. Nog suggesties???
Trouwens, als jullie ook willen gaan plukken, ik heb hier een ganse lijst aan zelfplukadresjes bij fruitboeren. Geef een gil en ik stuur hem door.