we have a winner


De moeke zag plots het licht en herkende de kiemplant. Dat klein plantje groeit binnenkort uit tot bovenstaande kanjer; Gele Lupine. Ik heb de foto even gepikt van Wikipedia, aangezien ik blijkbaar geen foto heb van onze exemplaren van vorig jaar. Na de bloei komen er peulen met stekels aan, en in die rijpe peulen vind je glanzende zaden terug.

Nog wat meer info over Lupine

Van de familie van de vlinderbloemigen (zoals brem en klaver) , en geboren in Amerika, nen vuilen excoot eigenlijk-feitelijk.
Lupines zijn in staat stikstof uit de lucht te binden en daarmee de grond te verrijken, daarom dat ze ingezaaid worden als groenbemester, na de eigenlijke teelt van het veld verdwenen is. Helaas wordt dit hedentendage amper nog gedaan in de landbouw. Je hebt de blauwe, de gele en de witte lupine.
De zaden worden verwerkt in veevoeding of vermalen tot lupinemeel, voor menselijke consumptie. Zonder dat je het weet heb je er vast al van gegeten, want je vindt het terug in pasta's, koekjes ofpannenkoekenmeel. Lupinemeel wordt gezien als een goede vervanger van genetisch gemanipuleerde soja. Het gaat dan wel over de onschadelijke zoete lupine, aangezien de "echte"Lupine-zaden veel alkaoïden bevatten en dus giftig zijn voor mens en dier.

Wervel vecht al even voor de legalisering voor lupinemeel voor de menselijke consumptie. Een artikel daarover kan je hier vinden.

Allez, enazo hebben we weer iets bijgeleerd. Gezien het geestdriftige enthousiasme van enkelen onder jullie gaan we morgen van start met een nieuwe contest!

1 opmerking:

liesbeth zei

allé, misschien een gat in de markt?