Doe eens sociaal: ga eens uit slingeren


Onder het motto: "alleenig is maar alleenig", smeten we een hoop raampkes vol honing en een vol-automatische slinger in de auto en reden we naar andere honingminnaars. Na een deugddoend maal togen we aan het werk voor, wat we bij aanvang dachten, een uurtje noeste arbeid.
4 uur later konden we huiswaarts keren, lichtelijk in de wind van het hard labeur en ook een beetje door die heerlijke en rijkelijk vloeiende wijn. Maar rijkelijk stroomde ook de honing.

We zijn er erg vroeg bij dit jaar, maar op 1 mei blonk hier dus al het vloeibare goud in de rijper.
Het smaakpanel beoordeelde hem erg zoet, met een toets pisseblom en een vleugje kastanje.


Helaas niet enkel goed nieuws op het bijenfront. Ook de eerste zwerm van dit seizoen was een feit. Wanneer een bijenkastje goed vol geraakt (vol van honing en werksters) begint de ontwikkeling van nieuwe koninginnen. Net voor de eerste nieuwe koningin op het punt staat om uit haar cocon te kruipen, gaat de oude koningin ervandoor, met een heel sliert van haar hofhouding. Dat fenomeen, typisch aan de lente, wordt zwermen genoemd. Je kan het niet missen als het in je tuin gebeurt, want op dat moment ziet den hof zwart van de bijen en gonst het alsof er een helikopter aan het landen is. De koningin heeft echter maar weinig goesting om veel te vliegen (en ze is ook niet gebouwd om dat te doen) en landt al gauw ergens in de omgeving. Ze wordt meteen "ingepakt" door duizenden bijen, en die tijdelijke hangplaats noemen we een tros. Eenmaal de tros hangt, gaan er verkenners op pad om een echte locatie te zoeken en de ganse tros te komen halen. Net dàt dient een imker (als hij de koningin nog van doen heeft) te vermijden. De tros dient opgevangen te worden, voor ze vervliegen naar onbekende plekken, en in een nieuwe kast geplaatst te worden. Tot op dit punt ging alles goed.
Maar de koningin vond haar nieuwe plek maar niks, en een dag later vonden we een lege kast terug... ze waren alsnog vervlogen en nu zien we ze niet meer terug. Erg jammer, want het was een goeie en zachtaardige koningin...

1 opmerking:

tom zei

Tja, koninginnedag is dan ook niet het meest ideale moment om aan de bijen te werken ...