GAZoiloke, we gaan eens in tkort en in tsimpel de problems proberen uit te leggen. Als het even saai dreigt te worden, lees toch verder. Het is zo belangrijk dat jullie ook weten wat hier gaande is, want het is niet alleen hier en het is te érg om het te negeren. Voor 1 keer dus een beetje een studieblogje. Kom, ge kuntet!


het waarom:
Energiecrisis, niemand ontsnapt eraan. Frankrijk "zoekt" naar alternatieve bronnen om gas te kunnen ontwinnen en zo minder afhankelijk te zijn van het dure Rusland (oa). Gaz de schiste komt opeens in de picture. Het is geen uitvinding van nu, de kennis van de gas(en olie)"voorraden", opgeslagen in de "schisten", een gesteente, is al heel erg lang gekend. Maar van in het begin werd de ontginning als onmogelijk (te duur, te laag rendement, onzinnig) geacht. Maar we zouden geen mensen zijn mochten we het onmogelijke niet mogelijk willen maken. Er werd alleen gewacht tot het juiste moment; nu dus.

Amerika ging ons vooraf, India, Bulgarije, Tunesië, Polen en China volgen ons op. Ik wijs even op een zinnetje uit een Europese commissiedinges "Het is nog niet duidelijk of er nu al grote hoeveelheden leisteengas ontgonnen worden in de EU, maar enkele lidstaten zoals Polen, Oostenrijk, Duitsland, Nederland, Zweden en Groot-Brittannië bereiden zich al voor om leisteengas te ontginnen. Andere lidstaten zoals Frankrijk en Bulgarije hebben echter beslist om hun plannen voor ontginning uit te stellen"   Het is écht niet alleen hier. Mondiaal protest is van doen!!

In Americo neemt het ondertussen 17% van de totale gasontginning in.  Onze vriend Obama is ook voorstander, hij heeft nog 5 permissions toegelkend. De film "Gazland" verhaalt nochtans de tragedie in amerika. Hectaren grond vervuild waar niks meer groeien kan, drinkwater vervuild en hoogst explosief, lokale leven en economiën onbestaande. De hel op aarde dus. De oorzaken zijn gekend, de gevolgen onweerlegbaar. Maar blijkbaar is er altijd die andere kant en het "onafhankelijke energiebeleid". En klinkende munten.


Het Hoe
Er wordt eerst bepaald waar de schistes zitten. Dat is adh van geologische kaarten en onderzoeken. Adh daarvan worden er "bassins'" opgesteld die dan ontgonnen kunnen worden door een energiereus of reusje. In onze vallei heb je drie bassins net naast elkaar en dan nog een paar rond Nismes. In Parijs ligt een hele grote bassin me permis en geen haan die er naar kraait.
In die bassins doen de firma's het zelf. Ze bepalen adh avn seismisch onderzoek hoe de grondlagen lopen. Dat willen ze hier de komende  weken komen doen. met van die camions:En la Grange des Pres ligt op een kruispunt van twee van die lijnen waarin ze bodemonderzoek willen doen.Bij ons is het Mouvoil die de permis in zijn zakken heeft.  Via de link kom je op een pagina van de ardèche, de hardste tegenbeweging. In die "gazettjes" vind je heel veel info en tekeningen.
eenmaal alles in kaart kan het boren beginnen.
Hier vindt je een schematische voorstelling in het nederlands.
En Hier een lijst van de producten (pdf met naam "tableau fracturation")die ze in het boorgat spuiten, samen met een ontiegelijke hoeveelheid zoet water (20 miljoen liter per forage. Wacht. Ik zet het efkes in 'tgroot: 20.000 000 000 liter. Zoet water.). Die massa zorgt voor een chemische reactie dat het leisteen doet splijten en het gas laat vrijkomen. Waar het naar boven komt kunnen ze blijkbaar niet volledig bepalen, dus is het een beetje afwachten. Eenmaal aan de oppervlak zetten ze er een derrick boven en kan het pompen beginnen. Een foto van hoe het in America aangepakt kan worden vind je onderaan de pdf met titel "puits multiple", of in de trailer hier onder.Het water wordt dan uiteindelijk terug opgepompt maar dan weten ze niet echt wat doen met het vervuilde goedje. In America werken ze met open bassins waaruit ze het water laten verdampen. Over het gevaar dat er -logischerwijs- uitwisseling is van dit goedje met de grond bij het in en oppompen en bij het achterblijven van het vangwater e bij het foutief stockeren, wil ik zelfs niet beginnen...
En in tijden van global warming, ook niet onbelangrijk; de forages stoten bijzonder veel methaan gas uit.

De bronnen zijn niet zo groot en schijnbaar oneindig als de conventionele gasbellen. Dit is geen bel, maar een beperkte voorraad die eerder opgeslagen was in de gesteenten. Dus eenmaal op, na een aantal jaren, wordt het torentje opgeborgen en zijn ze weer weg. De grondeigenaars zijn de dupe, want de grond werd enkel gehuurd voor de tijd van de forage, niet opgekocht. De boeren worde daarvan hier verwittigd. Dat als ze even verleid worden door tijdelijk geldpotje, dat ze daarna met de shit zitten.

Oke, maar had onzen hollande niet net gezegd dat alles stop gezet was. Wel, tis te zeggen. De eigenlijke forages naar Gaz de schiste zijn verboden (7 permissen). Voorlopig. Niet afgevoerd, maar bevroren.  Maar er blijven er 39 over die niet direct onder de noemer "gaz de schiste" vallen maar wel in praktijk naar het zelfde zullen evolueren. De "onderzoeken" zijn wél nog mogelijk, als duidelijk is dat er geen "commercieel" doeleinde is met het onderzoek an sich. De ontginning van petrol ("hydrocarbures de roche-mère")is ook mogelijk. Dus niet de gaz de schiste op zich, maar wél een boring en pomping. Dat is onze Mouvoil van plan. Uiteraard gaan ze, eenmaal het holleken gegraven, niet vlug een stapje verder kunnen zetten, als de permissen weer ontdooit worden.

kijk even mee naar de trailer. En ja, tuurlijk, er wordt een beetje gegoocheld met indrukwekkende beelden. Maar dat neemt niet weg dat wat er gebeude (en staat te gebeuren) vrij afgrijswkekend is, te vermijden valt en vooral moet tegen geprotesteerd worden.
Doe dus mee. Ook in België, als zijn er daar voorlopig geen plannen.
1 jaar geleden was er hier een grote manifestatie, waarin alle burgemeesters met hun sjerp rondliepen. Dat was niet de eerste keer en zeker niet de laatste. Maar die collectie sjerpen samen zijn nooit eerder geziene situaties in Frankrijk. (De sjerp die je op zowat alle fotos achter de sprekers ziet staan, is die van ons. En de 8ste foto van langs onder te tellen is dé José Bové. Een boefie. Een anarchist. En hij had het ganse publiek op zijn hand. Een publiek van brave huisvrouwen en sjieke mannen en oude kerels en rechtse boeren. Noois gezien, amai!)


Hier is de leuze: 
gaz de Schiste.
  Ni ici, ni Ailleur. 
Ni aujourd'hui, ni demain

Help mee de wereld daar aan te houden.

op deze site kan je gazland in een versie van 22 min downloaden. Niet gedubd deze keer!

alle afbeeldingen komen van hier, heel veel info daar!

zo, kort is het niet geworden. Hopelijk wel duidelijk. Duidelijk genoeg om daar lawaai te maken. 


Nogmaals: we rekenen op jullie!
dikke merci

4 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Idd afgrijswekkend!!!

Anoniem zei

Ok ik ben hier weer volledig mee!
maar WAT kunnen we doen?! Zelf tot ginder komen en ze een cocktail van eigen nat geven ofwa? suggesties, want het jeukt hier zulle! Sander

Anoniem zei

hej Sander

nu kunnen jullie voorlopig vooral veel gerucht geven aan de zaken. Bloggen, melden... en zo het verhaal verspreiden. Zo is het misschien sneller dat de media het verhaal oppikt en, mochten we dan actievoeren en opt niefs komen, is het iets dat al bekend is. Of niet enkel "iets van in de verre vremde is".
En ls er echt actiekampen worden ingericht of kamikazes nodig hebben, we weten jullie wel te verwittigen.

(ge kunt ook altijd geld inzamelen of doneren. Scheten verkopen ofzo?)
groetjes
tine

Anoniem zei

weete wat jullie ook nog kunnen doen? Parijs wakker schudden. (gezien jullie dichter liggen...)
Als er daar protest zou kompen, zal het veel sneller gedaan zijn met deze zaken. de mensen daar hebben het nog niet echt door.

En laat het vooral, vooral nooit zo ver komen jn Belgie als hier!