Raadje-plaatje


Is het een plantaardige nier? of eerder een vleesetende plant?

wie herkent deze wondermooie plant? De winnaar krijgt een uitgegroeide plant kado, of een zaksken zaad!
eerste tip is bovenstaande, lichtelijk mislukte (tmoet spannend blijven he) foto; net uit het ei gekomen en nu al zo mooi!

Elke dag zet ik er een verder stadium bij, keep on tracking dus!

2 opmerkingen:

tom priem zei

Geachte compagnons,


Op 02.04.2008 verscheen op deze blog een bericht over het imkeren met Warré-bijenkasten.
Eindelijk.
Ik ben me namelijk reeds ruim een jaar aan het documenteren dienaangaande en vond nooit eerder Vlaamse gelijkgestemde zielen.
Actueel ben ik een Warré-kast bijeen aan het timmeren en hoop eerlang te kunnen overschakelen van conventioneel naar warré-imkeren.
Zijn jullie ervaringen dienaangaande even enthousiast als mijn hoop ?
Ik ben zeer benieuwd.


Wat de vraag van de dag betreft.
Een wilde gok : een pompoen.

tom.priem@priemenpartners.be

dries zei

Dag Tom!

Na 5 jaar Simplex probeer ik nu eens de Warré kast uit. Zoals ik op de blog melde was het de bedoeling om dit voorjaar drie kasten om te schakelen. Mijn ervaring tot nu toe:

Eerst had ik een warré-romp bovenop twee simplex-kasten geplaatst. Aangezien bijen toch altijd bovenaan hun ramen beginnen vast te bouwen dacht ik dat ze wel bovenaan zouden beginnen. Niet dus. Ze begonnen onmiddellijk boven op hun onderste (simplex) ramen te bouwen en hadden na een week zo 10 cm naar boven gebouwd. Zoals je wel al zal gelezen hebben in 'Beekeeping for All' van Warré, plaatsen zij inderdaad altijd alle rompen telkens onder de andere. Dat is dus noodzakelijk.

Na die eerste week dan dus de rompen onder de simplex-romp geschoven en hun wildbouw verwijderd.

Nu twee weken later zitten de bijen nog nauwelijks in de onderste bak. En weigeren ze ook te bouwen daar. Het zal dus een pak moeilijker zijn dan verwacht.
Eén van de twee kasten is intussen trouwens ook al eens gaan zwermen. Terwijl bij elke controle leek alsof het nog enkele weken zou duren voor het zwermseizoen er effectief was. Door hun weigering om naar onderen uit te breiden zaten ze dus met plaatstekort en zijn versneld gaan zwermen.

Zo'n zwerm was natuurlijk wel de kans om meteen een Warré-kast in gebruik te nemen.
Zwerm erin geschud, 's avonds op zijn plek gezet en hoopvol over de bouwdrang van de bijen....
Helaas een dag later zijn ze na de middag opnieuw vertrokken. Ik was niet thuis en kon ze dus niet opnieuw vangen. Weg de beste kans om de warré kast van nul te starten.
Ik heb het nog al eens meegemaakt dat de zwerm de dag na het nemen toch nog vertrokken is. Dus dat heeft niet met de Warré-kast te maken. (Maar blijft wel even jammer).

Dus tot nu toe kan ik niet echt veel ervaring delen. Ik hoop binnenkort nog eens een zwerm erin te kunnen kieperen, want die transmissie van Simplex naar Warré heb ik niet al te goede hoop op.


Ik was ooit van plan om eens een imker te kontakteren die al met Warré kasten werkt om daar eens te gaan kijken. Tot nu toe is dat er nog niet van gekomen, maar misschien kunnen we eens samen gaan kijken...

Hopelijk neem ik met deze mail niet te veel enthousiasme weg. Ik heb er alleszins nog heel veel zin in, ook al lukt het opstarten wat moeilijker dan verwacht. Misschien zou ik de bijen gewoon moeten afschudden in een lege warré kast, maar dat is dan ook weer zo drastisch...