En wat hebben we geleerd II ?


Dat modder toch niet zo lollig is.

Vraag aan een willekeurig iemand om een varken te tekenen; wedden dat er een modderpoel bijkomt kijken?
Zo dachten wij ook; geeft een varken modder, en tis content. Wij kraaiden zelf victorie bij het besef dat we in Belgiƫ gezegend zijn met voldoende regen om modder een natuurlijk verschijnsel te laten zijn.
Alleen is de combinatie varken + belgische regen een beetje vergelijkbaar met zachte patatjes en te veel vleesjus; alleen maar pap...

Terwijl wij halsbrekende toeren uithalen om heelhuids het kippenkot te bereiken zonder dat een van ons laarzen achterblijft in de modder zwelt die modder gestaag aan. "zolang de varkens maar content zijn" denk je dan. Maar ook zij kijken beteuterd uit hun kotje bij de zoveelste regenbui. En zoeken in die modderzee de meest droge, begaanbare plekjes om te wandelen. Of verkiezen toch maar te blijven liggen ipv zich in die drek te wagen.
Ze zakken centimeters diep weg, waardoor we elke keer verschieten hoe hoog ze wel zijn als ze dolcontent op het gazon van ons buren rondtrippelen.
En bij het eten meppen ze steeds klodders van die smurrie in hun bak, waardoor die na een paar dagen overstroomt van de modder....

Tot dat begint te vriezen natuurlijk... En de modder beenhard wordt. Super zou je denken, eindelijk is de zwempartij voorbij. Driewerf helaas. Dan wordt het een vlijmscherp messenveld waar die 100kilo zware beesten op hun hakjes overmoeten. Ooit al een vrouw op hoge hakken een knikkerveld zien oversteken, want daar lijkt het een beetje op. Strompelend, wankelend, vallend (en niet meer rechtkunnen), luid protesterend gaan ze op pad als het moet, maar als het even kan toch liever niet.

Wat doen wij daar dan aan?
lachen en mopperen
en hun voederbakken verhogen, en stroo buiten smijten, zodat ze daarop kunnen liggen en lopen. En hopen op droog weer en een mooie zomer.
En besluiten dat we later, als we Groot en Wijs zijn, op Onze Eigen Boerderij, ergens een droog plekje moeten voorzien. Een partytent voor varkens als het ware.

1 opmerking:

buikberg zei

Heel herkenbaar, op regenachtige dagen zit ons Begga ook liever binnen... ze heeft nog wel een droog stuk achteraan de wei, maar daar moet ze wel geraken natuurlijk... Sneeuw vindt ze wel fantastisch!