Zonneeclipsen en varkens


Wij zijn geen Biodynamische boeren. Niet uit overtuiging, maar omdat we er gewoonweg te weinig van kennen en er, voorlopig, de behoefte noch de tijd in willen investeren om de BD-wetten te kennen.
Wat niet wilt zeggen dat we de invloed van maan en planeten zomaar kunnen negeren, ook niet bij de varkens.




Het begon als bij toeval, nog in België. Om sommige weken aten de varkens minder korrels en meer gras. Het duurde even voor we er een patroon in zagen en we door hadden dat het niet aan het voeder lag, of dat er één ziek was, of dat we ons vergisten in de hoeveelheid voeder. De aha-erlebnis kwam er toen we als bij toeval ergens (maar geen idee meer waar) een zinneken lazen over het effect van de maan. En toen begonnen we de zaak te noteren. En wat bleek: Bij nieuwe maan gaan de varkens meer aan het wroeten en eten ze meer gras. Het voeder dat wij hen geven interesseert hen minder. Keer op keer op keer op keer.
Tegenwoordig weten we dat en houden we er ook rekening mee, de Maancyclus heeft dus een structurele plek gekregen in onze veehouderij.


Maar wat nu gebeurde, in tijden van zonne-eclipsen en springtij; Dries was ziek, Tine was er niet. Hij heeft de beestjes 1 keer op 3 dagen eten gegeven, en er wordt amper gezaagd. Ze blijven rustig wroeten en gras eten.
Dat zouden we bij volle maan zelfs niet moeten proberen, dan hoor je ze roepen tot boven. Ook een gewone nieuwe maan heeft niet zo'n indrukwekkend effect. Goed geref zo'n maan. Wij bestellen vanaf heden dan ook een zonne-eclipsje voor elke slachtperiode en voor ons verlof.




























Nu vragen we ons af of dat ook zo'n effect zou hebben op schapen, konijnen en bijen??
Misschien weten we jullie binnen 8 jaar wel antwoord te bieden.



Fotos van jelle H

Geen opmerkingen: