Dorpsromantiek

Nieuwjaarsreceptie op het dorp. Al 3 jaar hetzelfde scenario.
De Grote Zaal van de mairie nokvol. Je pikt er de boeren zo uit. Rooie wangen, velouren jasken. Nét dat te veel blauwe oogschaduw. Sjakosken stevig tegen de heup. Lange, erg lange speech van de maire. La Grange des prés wordt 1 keer vermeld. Valt mee.
De vuilnisman wordt citoyen d'honneur gekroond.
Het feest gaat open en de uitgedroogde mensenzee draait zich in 1 vloeiende beweging richting tafels. Gedwongen wachten we in een hoekje tot er een gaatje en een glaasje vrijkomt. In aanpalende zaaltjes nog meer drank en eten. En mensen. De maire doet de kusjesdans. Zijn madam ook. Alain ook, grinnikend, zonder GBzak.
Aline voorziet met een rood aangelopen hoofd de tafels van een constante vleesbezetting. Mmmmmh, ansjovisbollekens. Het bemachtigd wijnglaasje krijgt een elleboogstoot. Natte rok. Al 3 jaar op rij. (en noois niet een natte broek bij Dries). Er herkennen meer mensen ons dan wij hen. Vriendelijk knikken, ge weet nooit.
Efkes pochen; de aristocratie van Barjac komt ons meilleurs voeux wensen; de oude dorpsbakker (die net tot aan mijn middel komt), de oude dorpsdokter (die met zijn internetcafe een 2de carrière startte) en de zanger (een hippie die het plaatselijk muziekfestival organiseert).
Wanneer we iedereen gezoend hebben die we kennen sluipen we naar de uitgang. We passeren het kluitje werknemers van de schoolcantine die alle restjes opdrinken, steeds luidruchtiger worden en tegen het eind ladderzat buiten gezet worden. Wanneer we de zaal verlaten staat het oude dametje op het podium. Een stille wiegendans uit te voeren, zelfs als de muziek stiltvalt. Op 2 broze dunne beentjes en een klein bocheltje. Niemand die naar haar kijkt, op drie peuters na, die doodvermoeid met een half plakje salamie op hun gat naar boven staren. Met open mond.

Wanneer we door de smalle straatjes naar de auto lopen, is dat met een grote glimlach op onze smoel.

2 opmerkingen:

SteDi zei

Kijk se, da's het verschil met een plek zoals Gent. Vind uw kameraden maar eens terug tussen de 14 000 mensen!
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140112_00923838

liesbeth zei

mooi mooi !