paardjerijden

En toen togen we naar de Ardeche, om eens met een ezelken te gaan werken. We kochten ons een Mule, weet u. Een langverwachte wens uitgevoerd. Een muilezel, u weet wel, het prachtig edoch steriel resultaat van de onmogelijke liefde tussen een paard en een ezel. Romeo en Julliet als het ware. Is de ezel de mama dan krijg je een muilezel, is de ezel de papa dan is het een muildier (un mulet). Victoire heet die van ons en ze is mooi en machtig en groot en parmachtig. De huidige eigenaar vertelde ons dat je haar 'sochtends vroeg altijd eerst een goedendag moet gaan wensen. Doe je dat niet, ga je bvb eerst de kippen eten geven, dan is ze de rest van de dag sikkeneurig. Uw Boereken hoorde het met verschrikte ogen aan. Nog zo'n vrouw in huis....
Een Mule is krachtiger dan een ezel, maar goedkoper dan een echt boerenpaard (in eten). Mochten we in Wallonie gebleven zijn, dan was het wél een van onze Belgische trotsen geworden, maar kijk het draaide anders uit. 
Ze woont hier nog niet, en ze moet eerst nog een beetje getraind worden, onze Victoire. Met haar 3 jaar is ze ook nog jong, we hebben nog een beetje tijd. De meeste Mules beginnen pas op 4 jaar te werken, pas dan zijn ze volgroeid.

Wij gingen eerst eens gaan zien bij een tof boerken die ook al jaren met de ezel werkt. Akkoord, hij kweekt groenten en heeft kleine stukjes grond, eigen aan de Ardèche. Wij hebben 15 ha akkers, eigen aan de Plaine de Barjac. Dus alles met het paard doen zou een beetjen stom zijn. Maar toch een beetje. Hier en daar. Zachte rustige werkjes. Eten gaan geven met paard en kar bvb, ivp de ochtenstilte te doorbreken met een tracteur.
We zien wel.

een stokoudtuigje


Jonas, zoon van de boer die de boel nu overneemt


Uw Boereken test het uit
Twas wel leutig, maar vermoeiend. Het was voor de ezel ook de eerste keer van het jaar, dus twas niet in form. Er moest een beetje getrokken en gesleurd worden.

2 opmerkingen:

liesbeth zei

en moet ge daar nu frans tegen klappen?

Cie De Knor en de Bie zei

dat zal wel zijn. maar Dries vond "allez" nogal simpelkes en zei steeds vanalles anders
"allez, nous sommes partis" of "ju" of "allez hop" of "feu"! Dat beest bougeert dus gene meter dan....