Het échte boerenleven

Bijkanst 1 jaar in Zuid frankrijk, de tijd vliegt écht!
1 jaar = 4 seizoenen. En ze waren allemaal verrassend en mooi. 1000 km dichter bij de evenaar, en azo'n verschil dat dat is.

Hier is die frisse, groene lente afgelopen. Ze was mooi en vol. Met veel regen. Koude en hete dagen.
Om die regen wat te benutten, de komende droge periode, hing uw Boereken nog snel wat regenpijpen aan ons Huus. Recup uit het containerpark, dat hemme me geire.


Tijdens die  mooie, frisse, groene periode maakten we brandnetelsoep. Den allereerste keer. En zo gemakkelijk. dat me dat noois niet eerder gedaan hebben. tsss. En terwijl we in Zomergem de brandnetels in overvloed stonden waar ze niet moesten staan moesten we er hier naar op zoek; Typisch.
Op la Grange staan er welgeteld 4 brandnetels, degene die per abuis meegereisd zijn met een struikje van zomergem. Nog dat geluk.


We trokken de bossen in en vonden genoeg topjes voor soepkes à volonté. Eentje gewoon en eentje met de knopjes van paardeblom.Die laatste is iets romiger, felgroener en een beetje bitter. Lekkerder eigenlijk.
Uw Boereken besloot terstond om paardeblom'n te kweken. I kid you not. Pluisbollen mogen hier niet meer worden uitgeblazen, maar zorgvuldig worden bewaard. U weze welgekomen om mee te doen....

papken voor de soep

met lookbroodjes

Bijschrift toevoegen


De voorzomer is hier nu in al zijn pracht. Bloeiende roosjes en kamperfoelie, klaprozen die onze velden vlammend rood zetten. De vlier heeft al gedaan met bloeien en net op tijd vonden we enkele mooie struiken voor een siroopken te trekken.


En de komst van de zomer, luidde voor ons het begin van onz boerenbestaan in.
We staan bij het krieken van de dag op, wanneer Barjac nog in haar slaapnevelen gehuld is. De zon strooit goud in het rond en stuurt de mistflarden terug de bergflanken in, waar ze in diepe kieren wachten op de nacht. Het hoge gras hangt in zilveren sluiers te glinsteren. Ze houden nog even de vervlogen dromen vast.


We werken gelijk peerden en leggen ons verhit lijf af en toe ter afkoeling in het koele, hoge, bloeiende gras, zo onder appelbomen en eikjes.
Terwijl de zon aan zijn klim bezig is, ontstaan okselvijvers, raken tshirts doorweekt en schouders verbrand. Tegen 12 uur vluchten we weg, gaan we zwemmen (in ijskoud water), beetje spelen in de schaduw en laten we de zon zijn ding doen.
Tegen een uur of 17 stappen we het felle licht weer in, en gaan we verder trabakken. De grond is zacht van de regen en overal hangen zomergeurtjes rond ons heen. Dat van zoet gras, frisse rozen, bedwelmende kamperfoelie, pas ontloken wilde irissen, klavertjes in alle soorten en maten....

En dat is waarvoor we het deden. Van die dagen, dagen met een gouden randje. Vol werkzweet en koelte en weidsheid en het simpele bestaan: werken, lekker eten en content zijn.


orchideëen dat wij hier hebben, maar man toch. overal. In onzen hof, in de weilanden, aan de parking... te zot voor woorden. En daar moeten binnenkort varkens lopen, hoe gaan we dat doen... 

4 opmerkingen:

liesbeth zei

schone...schone...

Anoniem zei

Nee, ik lach daar nie mee, dat paardebloempluizen zorgvuldig bewaard worden...
Het is eens te meer een bewijs voor mijn stelling, dat als paardebloemen moeilijk te kweken waren, er in tuincentra met plezier veel geld voor werd neergeteld. Mooi zijn ze immers... en lekker... en nuttig...
Jaren geleden las ik ooit op een Engelstalig kruidenforum de vraag van een Amerikaanse uit een woestijnstaat, die vroeg waar ze paardebloemenzaad kon kopen, want bij haar in de buurt groeiden die niet en ze wilde ze zo graag in de tuin...

Anoniem zei

Very busy over there?
Lukt het daar een beetje? Nu begin ik héééééééééééél nieuwsgierig te worden naar de vorderingen.
Groetjes van tante Hilde

Anoniem zei

I think the admin of this web site is in fact working hard for his web site, because here every stuff
is quality based material.

Here is my page san diego bankruptcy attorney