Fragiele lente


Ook hier!
Al eventjes eigenlijk, en het is vrij onwezenlijk. We zien foto's passeren op het internet van de Belgische februari en maartdagen; grijs, koud, modder....We zitten er met grote ogen naar te kijken en trachten ons voor de geest te halen hoe we dat vorig jaar, in het gezellige Zomergem, ervaarden.
Terwijl we hier smiddags al moeten vluchten voor de zon, we elke dag opstaan in stralend weer en het categoriek weigert te regenen. Vrij absurd.
Na de ijskoude twee weken, is het hier in een keer omgeslagen naar zomerweer. Voor ons toch, die fransen lopen nog steeds rond met wollen truien, ge ziet da van hier dat het voor hen al warm is. Dries loopt sinds gisteren in korte broek (vanaf nu tot in oktober) en wordt lichtjes uitgelachen. (zijn spierwitte kieten kunnen daar ook wel voor tussen zitten)

Maar lente dus. Heel veel vogeltjes, bijtjes en zelfs vlinders. Bloemen en bloesems, overal schieten ze op. Maar het is allemaal bijzonder fragiel. Het heeft hier sinds begin december geen drup meer geregend, en het begint langzaamaan echt gevaarlijk te worden. De bloemen bevatten weinig nectar, bloeien kort en weinig. De velden zijn kurkdroog, het stof waait op als je erop loopt en de luzerne verdroogt voor onze ogen. Rivieren staan hier op zomerniveau (die Cèze waar we enkele weken geleden op schaatsten staat bvb al weer droog), en de wind waait ook nog eens erg hard, wat alles nog meer uitdroogt. Niet zo denderend dus....

Maar lente dus. Op de boerderij betekent dat werk: het (her)inzaaien van onze velden, gezien de luzerne eerst bevroor en dan verdroogde, het plaatsten van de omheiening (eindelijk!!!!), het klaarzetten van de moestuin, het werken aan de bijenkasten.

En overal bloeien de amandelbomen, sleedoornhagen en de peche-bomen. Waanzinnig mooi.


2 opmerkingen:

liesbeth zei

Vandaag eindelijk warm, 18°, alhoewel het vannacht nog -1° was, zot hé

dries en tine zei

hier leken de wolken eindelijk te komen
maar helaas, ze zijn weer weg.....

tine