Grond!!

Is de basis van alles. Zonder grond geen landbouw, zonder landbouw geen leven, uiteraard. En vooral: een verveelde Dries en Tine

Maandag werd de grond, eindelijk, definitief verdeeld. De roze gronden op onderstaand (hoogstaande creatief ingekleurd) kaartje zullen vanaf september door ons gepacht worden.


Rechtsboven, dus boven de boerderij, zijn de velden waar de varkens in hun cabanekes zullen wonen. Linksonder, net aan het begin van ons oprit, zijn de akkers, waar we hun voeder kweken.

In het najaar wordt er voor de eerste keer gezaaid voor ons. Tot nu toe werden de gronden ingezaaid met groenbemester om de organische stof van de grond, die momenteel belachelijk laag is, weer omhoog te krijgen. Dit is natuurlijk een werk van decennia, terwijl de uitputting van de grond helaas veel sneller verloopt. Tegen dat onze carrière hier ten einde is, laten we op de Grange grond van topkwaliteit achter. Als dat geen schoon afscheid is zeg.


Maar bon, daar zijn we nog lang niet, aan die « Fin de Carrière ». D'er moet eerst nog begonnen worden.
Dit jaar wordt er Triticale ingezaaid, met Tuinboon als ondergroei. Triticale is een kruising tussen rogge en tarwe, waarin de goede eigenschappen van beide worden verenigd. In deze warme, droge streken en minder goede gronden levert Triticale toch een aanvaardbare opbrengst.
Tuinboon is dan weer een goed ondergewas (het groeit samen met de tarwe), doordat het goed onkruidverdrukkend is (doordat er weinig open grond is), oogstzeker (vogels interesseren zich er minder in), een goede opbrengst heeft en lekker voor de varkentjes is.
Daarnaast komen er ook akkers met Luzerne, deels voor de varkens, deels als groenbemester, deels om te verkopen, en gras-klaver, want dat eten ze gaarne en kunnen we ook inkuilen.

Wij moeten voorlopig niks doen ; het zaaien, onderhouden en oogsten wordt gedaan door een akkerbouwer, betaald door Terres de Liens. Vanaf volgend jaar is het aan ons.
Wat we wél zelf gaan doen is ons « 1ha expirementale » uitproberen. 1 hectare waarop we enkele gewassen willen uitproberen: aardpeer, klavers, bloemenmengsels, pompoenen.... weet ik veel, dat moeten we nog uitzoeken. Wat we kweken zal ook afhangen van wat we van zaad of plantgoed vast krijgen.

De andere gronden zijn voor koeien (bruin, links), graan voor brood (groen, rechts), Graan en velden voor kippen (geel, rechts) en voor het couveusproject (blauw), waar nog geen invulling aan gegeven is. Die oppervlakten kunnen gehuurd worden voor een periode van 3 jaar waarin de paysan in kwestie mag uitproberen of het werkt . Eenmaal de « couveuse »periode afgelopen is, moeten ze zelf aan de slag, elders. Maar die verhuis wordt wel begeleid.

De kleine stukjes rond de boerderij die geen kleur hebben zijn de gemeenschappelijke gronden. Daar komt een boomgaard, onze privetuintjes, een moestuin en waarschijnlijk een camping à la ferme. Het meeste asfalt gaan we openbreken en grind strooien, en we gaan er een pareltje van maken !!


Deze herfst begint het grote werk. Alle boeren gaan samen de boerderij opkuisen (der ligt daar hooooopen rommel, waar ook zeer bruikbare zaken bij zittebn), de hagen snoeien en bomen planten. Wij, en emma en nico (koeienboeren) gaan in augustus onze moestuin klaarleggen en een bijenhotel bouwen.

We zien het volledig zitten jom !!!

4 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Precies of er ene in een dronken bui met een pot verf achter auto/moto over de velden heeft zitten rijden ;-)

willem zei

wow - dat 'couveuse'-ding lijkt me wel een geweldig initiatief !

liesbeth zei

ha, ces petits belges, ce sont des travailleurs!!!!!!

farmdevelopment zei

Beste Dries,

Dikke proficiat met je nieuwe avontuur. Ziet er perspectiefvol uit. Ik wil jou en je partner dan ook veel succes wensen met je nieuwe onderneming. Let wel op met aardpeer want je geraakt er niet meer vanaf, maar daar kunnen de varkens wel mee helpen denk ik.

groetjes, Marcel de Jong