ZweemDe voorbije weken hing het in boom en struik, waaide het door gras en bloemenperk, rilde het van onder de grond.
De Zweem van de Lente.

Wilgentakken, nog niet in katjes, priemen met hun rode en gele takken de lucht in, hoe langer je kijkt, hoe feller hun striem. Elzen, weerspiegeld in het ijskoude water van de gracht die ze eenzaam bewaken, wentelen zich in een paarse gloed, nét voor ze hun katjes groen en geel laten bloeien. Het gras is nog een winterse woestenij, maar als je een vluchtige blik werpt, zoals bij sterren, zie je meer. Er zit groen onder. Vérs groen. Te wachten.
Hier en daar laten enkele wilgen hun katjes kruipen. In hun dichte pels. De Magnolia heeft nog steeds haar gebreide mutsjes op. Nog even wachten...
Je ziet de bomen uitbotten. Je omsluit een zwellende knop met je handpalm en je voelt de levenslust bruisen. Je hoort ze zowaar giechelen.
Vogel wagen het u kriekenvroeg wakker te fluiten, en bij de avondval hoor je nog een laatste helder Lied.
Je fietst met je lief door de straten en je ruikt Lente! of toch eerder Winter, neenee Lente, ow, Winter.... Je brein is in de war en je zintuigen dansen doorheen de Overgang Der seizoenen. Ze vragen duidelijkheid. Weg met de Zweem, ze vragen de Barst.

En dan is het Plostklaps zover. Het Barst.

De Rabarber wringt zich een weg doorheen het aardoppervlak. Je fiets door de velden en je ziet het groen, vers gras oplichten van de weilanden, de Els laat haar katjes wijd open hangen en geeft haar stuifmeel mee met de lentewind. Die Lentewind die je niet meer achter je oren pakt, dus je muts kan je thuislaten.
De varkens krijgen de kolder in de kop en huppelen als lammetjes door de wei. (ook uw 300-kilo zware geus. Al zij het iets trager dan)


En dan zijn daar eerste ontbijtjes in den hof, onder een stralend lentezonnetje en de biggen aan uw tafelkleed! En dan weet je dat Het komt. Het bacchanaal aan bloem en geur (en wisselend humeur).
Niet alleen de bijtjes zijn er klaar voor. Ook uw Boereke en Boerinneke hebben hun sandalen al opgepoetst!

Geen opmerkingen: