Tip van de dag "ik eet minder vlees"


Vreemde tip gezien de wandelende vleeskuipen hier?
Niet echt. Wij streven immers naar Beter en Minder Vleesch, en niet naar Meer Vleesch.
Ook halen we af en toe een beetje rundsvlees en kopen we kippen, eenden en schaap bij buren. Maar toch eten wij enkel vlees in het weekend, maken er meteen een specialleken van. We doen dan ook lang met onze vleesvoorraad.

Een nieuw rapport (over de mondiale voedsel- en landbouw-situatie) van de FAO (VNorganisatie voor voeding en landbouw) geeft verpletterende cijfers mee rond de vleesconsumptie wereldwijd. In centraal Azie en het Noord Afrika eet een mens gemiddeld 20 kg vlees per jaar. In Latijns Amerika al een koteletje meer: 58 kg vlees/jaar/pp. Noord Amerika en Europa gaan voor een T-bone steak; 83 kg/jaar/pp.
Maar dan ontbreekt er nog een regio; Midden en zuiden van Afrika: 11 kg/jaar/pp.

Het Rapport maakt ook schattingen naar de toekomst. Reken op bijna een verdubbeling in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Europa en Noord Amerika stijgen blijkbaar bescheidener. Geschat wordt dat wij in 2050 89 kg vlees/pp/jaar eten. (lang leve Donderdag Veggiedag?)

GodAlleMachtig.
We verzuipen nu al in de stront. We laten nu al alles wijken (bossen, rivieren, bevolkingsgroepen) voor grond, gewassen (zoals soja) en beesten. De ongelijke verdeling druipt er langs alle kanten van af. De voedselsouvereiniteit is totaal onbestaande in het zuiden.
Maar wij willen een dagelijkse worst op het bord...
Gaan we ooit wakker worden?
Wij hopen het van ganser harte, en nét daarom willen we op een alternatieve en kleinschalige, familiale wijze landbouw voeren.
Doen jullie mee? Eet dan écht voedsel. Vooral planten. En niet te veel. (even klikken)(Tip komt uit "366 tips voor de biodiversiteit")

2 opmerkingen:

nele zei

Hey Tine en Dries,

ik wil even laten weten dat ik geniet van het lezen van jullie blog!

En bedankt voor het vlees! Het smaakt heerlijk!

Zoen,
Nele

liesbeth zei

ik doe mee!