Tip van de dag "ik eet minder vlees"


Vreemde tip gezien de wandelende vleeskuipen hier?
Niet echt. Wij streven immers naar Beter en Minder Vleesch, en niet naar Meer Vleesch.
Ook halen we af en toe een beetje rundsvlees en kopen we kippen, eenden en schaap bij buren. Maar toch eten wij enkel vlees in het weekend, maken er meteen een specialleken van. We doen dan ook lang met onze vleesvoorraad.

Een nieuw rapport (over de mondiale voedsel- en landbouw-situatie) van de FAO (VNorganisatie voor voeding en landbouw) geeft verpletterende cijfers mee rond de vleesconsumptie wereldwijd. In centraal Azie en het Noord Afrika eet een mens gemiddeld 20 kg vlees per jaar. In Latijns Amerika al een koteletje meer: 58 kg vlees/jaar/pp. Noord Amerika en Europa gaan voor een T-bone steak; 83 kg/jaar/pp.
Maar dan ontbreekt er nog een regio; Midden en zuiden van Afrika: 11 kg/jaar/pp.

Het Rapport maakt ook schattingen naar de toekomst. Reken op bijna een verdubbeling in Afrika, Azië en Latijns Amerika. Europa en Noord Amerika stijgen blijkbaar bescheidener. Geschat wordt dat wij in 2050 89 kg vlees/pp/jaar eten. (lang leve Donderdag Veggiedag?)

GodAlleMachtig.
We verzuipen nu al in de stront. We laten nu al alles wijken (bossen, rivieren, bevolkingsgroepen) voor grond, gewassen (zoals soja) en beesten. De ongelijke verdeling druipt er langs alle kanten van af. De voedselsouvereiniteit is totaal onbestaande in het zuiden.
Maar wij willen een dagelijkse worst op het bord...
Gaan we ooit wakker worden?
Wij hopen het van ganser harte, en nét daarom willen we op een alternatieve en kleinschalige, familiale wijze landbouw voeren.
Doen jullie mee? Eet dan écht voedsel. Vooral planten. En niet te veel. (even klikken)



(Tip komt uit "366 tips voor de biodiversiteit")

Broze lente



De lente sloop het huis binnen deze morgen, met een klein, wit, ozo broos vogeleitje.
Poes Pardoes op haar paasbest. Ze had het eerlijk gevonden, ergens in haar wildernis.

Het smaakte haar gewéldig.


Onze killerkat

ochtendgroet


jodelei, we kunnen weer beginnen!!

Met het groeten der dingen. Bij het ochtendgloren, wanneer we naar de wei strompelen. Want ondanks de open hemelkranen is de lente écht gearriveerd.

Elke dag even piepen naar de eerste sneeuwklokjes, o-wat-zijn-ze-toch-mooi. Gehurkt de ontluikende krokusjes de grond uitkijken. De lange, steeds geler wordende staartjes van de hazelaar even laten wiebelen tussen je vingers. De zijdezachte katjes van de wilgen je wangen laten blozen. De kerstrozen (of helleborussen) terugvinden en weer verschieten over hun grootte.

En daartussen biggenrugby houden, gezien die kleine ondingen langs alle kanten ontsnappen en de voorjaarsflora van dichtbij willen besnuiven.

's ochtends wakker worden met luid vogelkewetter, en bij de schemering de laatste vogel zijn lied afluisteren voor je de biggen wekt. Schoon. Schoon.

D'er zit weer uitbundig, kleurrijk en springend leven in onzen hof!!!

Biggen 1 week oud

een kort filmpken
net op het einde zie je een klein biggensnoetje uit het stro piepen!

sneeuwbrilletje

(of een acuut geval van sneeuwblindheid)

tip van de dag: ik word locavoor

Het is een afschuwelijke naam, maar het dekt een mooie lading.

wat?
Je kiest er voor om je verse produkten zo lokaal mogelijk aan te kopen. Groentjes en fruit van je eigen provincie, Belgisch vlees, brood van Vlaamse tarwe, zuivel en kaas van de boer in je eigen dorp...
Automatisch leef je dan met de seizoenen, want je boer zal je geen Belgische tomaten in december aanbieden. En je slaagt erin bijna alles met de fiets te transporteren, gezien je het zo lokaal mogelijk zoekt.

uw boerken en boerinneken?
Wij zijn al even Locavoren. Uiteraard eten we zelfgekweekt vlees. Maar we eten meer dan vlees. Onze biologische melk, yoghurt, platte kaas, eitjes en dessertjes komen van De Zwaluw, in Lovendegem. Kaas halen we bij BoerClincke, een melkvee-houderij uit ons eigen dorp. Appeltjes en sap komen uit Watervliet, bij Van Eykeren, en onze patatjes groeiden in Nevele en Sint Margriete.

Ook kiezen we een wekelijks bio groenten-en fruitpakket. Die komen van het BioBrugsOmmeland, en staat garant voor een wekelijks, gevarieerd, vers en superlekker aanbod van groentjes. We vullen het aan met biogroentjes van op de markt, van boerderij Ter Doorn.

Recht van de boer op ons bord (en terug).
Ook wij zijn consumenten die veel en lekkere zaken willen eten. Maar we staan niet stil bij ons eigen bordje. We betalen ook niet graag té veel, maar wel een juiste prijs. Waarvan het meteen in de zak van de boer komt, en niet via al die kostelijke tussenstappen gaat (zoals de distributie, de supermarkten...). Consumeren via de korte keten dus.

Hoe doen wij het?
Wij zijn lid van Voedselteams. We bestellen al onze produktjes met een webwinkel, en een week later halen we dit op in ons depot.
Hebben wij makkelijk praten in ons plattelandsleven, met boeren op elke hoek? Je kan dit ook allemaal doen in de stad. Initiatieven en mogelijkheden genoeg!!




(de tip komt weer uit "366 tips voor de biodiversiteit", in het kader van het "jaar van de biodiversiteit". Bestellen én meedoen kan je hier)

sterretjes

Het lijkt wel of de Ster Van Bethlehem nedergedaald is in onzen hof. Wanneer het donker wordt straalt het stalletje een warme gloed uit. Lang leve de warmtelamp!



Geus ziet sterretjes dezer dagen. Na elke worp wordt ze terug even tochtig-achtig. Ze negeert haar biggen en eet veel te weinig. En om te vermijden dat uw Boereken ook Sterretjes gaat zien (door een stevige kopstoot in zijn kruis) mag uw boerinneke de wei weer alleen in...



In het stro verbergen zich drie sterretjes. Ze zijn zoooo schattig. En al dubbel zo groot als bij de geboorte. Het is moeilijk foto's te trekken met de winterkou en een tochtige geus achter u aan. (maar als je klikt vind je er nog enkele meer).
Maar ze vechten al met elkaar en komen af en toe al even buiten. Ze slaan zich er wel door.


De sterren aanhoorden ons gezucht, en kijk; de wind viel en draait de goede kant uit.

Uw boerinneke zag sterretjes gisteren toen ze met haar loempe voeten in een gigantisch lange scherpe nagel stapte. Als een kreupele, koppige oorlogsveteraan strompelt ze hier nu door het huis.

Het sneeuwde sterretjes vanmorgen. Inieminie flinterdunne maar ozo mooie Sterretjes....

Optellen


Oef. Eerste nacht overleefd. Ze zijn nog niet uit de gevarenzone, maar tis toch al iets. de wind is ook (even)gaan liggen, dus Geus waagde zich even de wei op. Voor een eindeloze plas. De eerste in twee dagen....
We maakten gebruik van haar uitstapje om de dode biggen uit het kot te halen.

Opeens begrepen we waarom ze gisteren zo uitgeput was... Ze baarde geen 9 biggen, maar liefst 15 (!) biggen.... 15 in putteke winter. En wij die dachten aan een natuurlijke selectie in de baarmoeder...

De drie overgebleven biggen drinken goed, piepen aanbiddelijk en zijn überschattig met hun verkreukelde neusjes en dikke ogen op zoek naar de tepels (ze hebben ruime keuze nu). Ze liggen lekker warm onder de lamp, tegen mamas buik.

Hopelijk kunnen we nu gaan optellen.... In temperatuur én levensdagen.

ps, zag u ook het diamantensneeuwtapijt vanmorgen???

Aftellen....

... van 11 tot 0: vorige vrijdag werd Roelandje geslacht, de laatste big van de lichting 2009. En, zoals met alle achterblijvertjes, ze kleefde aan ons middenrif.. Het was niet makkelijk. Gelukkig was daar de moeke om ons alweer bij te staan.
... tot ze slachtrijp zijn. Het kan weer beginnen. Vannacht, in de guurste nacht van dit prille jaar, baarde ons Geus 9 verse biggetjes.
... van 9 naar 6; tegen het ochtendgloren had de kou haar tol geëist; al drie geplette biggen.
... van 6 naar 3; een warmtelamp die in de fik schoot en bijna de ganse stal in lichterlaaie zette bracht té veel commotie voor ons vermoeide geus.... Toen waren ze nog met 3
... tot morgenvroeg. Dan is er al één cruciaal moment achter de rug; hun eerste nacht. Hopelijk zien we morgenvroeg nog steeds drie wriemeldingen kruipen...
.. . tot de wind weer draait. Niet alleen is de temperatuur fenomenaal gezakt, het waait nu ook knal in het varkenskot binnen. Niet het goei moment daarvoor!
... tot de temperatuur boven 7 graden kruipt. Dan kunnen onze bijen even naar buiten en zichzelf van alle ontlasting en dode bijen ontdoen. Tis hoognodig.
... tot we er eens in slagen niet zo'n prutsers te zijn... eigenlijk dus tot we onze eigen échte boerderij hebben, en het niet langer meer zo een combinatie is van drukke werkdagen en snelle varkenstaakjes...
... tot de lente. Nooit gedacht dat te zeggen. Hoewel we stapelzot zijn om dit écht winterweer, is de combinatie vrieskou met bijen en biggen een beetje té veel van het goeie
... tot we hét recept vinden van bloedworst. Want het was weer niet goed. Echt niet.
.. tot we een digitaal fototoestel hebben. Zodat we de drie prustkes kunnen trekken, voor het te laat is....
... tot het bloeien der kerstrozen. Gewoon, omdat ze zo wonderschoon zijn.

wow
gelukkig bestaan er telramen....

tip van de dag

"Ik hou bijen, ook in de stad"

Al enkele jaren doet de honingbij het vaak beter in de stad dan op het platteland. Saaie monoculturen (maïs), te veel pesticidengebruik en minder bloemenrijke tuintjes en vensterbanken helpen de honingbij immers niet. In de steden zijn vaak meer bloeiende bomen (in parken en lanen), versierde bloembakken en rijke stadstuinen, waar bijen hun hartje kunnen ophalen. Tegenwoordig "vechten" Brusselse imkers zelfs om de beste plekjes in de hoofdstad om hun kasten te zetten.

Het is perfect mogelijk en absoluut ongevaarlijk om zelf een bijenkastje in je tuin of op je platdak (van de garage) te zetten. Ken je niks van imkeren of bijen maar heb je wel plaats, bloemen én goesting in een "gastkast", wij helpen je graag!

Woon je in Gent, neem dan maar contact met ons op. We bekijken dan samen of en waar we een kastje bij jullie kunnen plaatsen. Wij onderhouden de bijtjes, en we slingeren er op het eind van de zomer samen de honing uit. Op het einde van de zomer zal je dan zot-bestoven bloemetjes en je eigenste "huishoning" hebben!

Imkersopleiding volgen? Dat kan je jaarlijks, helemaal gratis doen op het informatiecentrum voor bijenteelt in Gent: www.honeybee.be

(De tip komt uit " 366 tips voor de biodiversiteit." Boekje kan je hier aanvragen!)