Dag 2: "moeten die pellekes daar écht af?"

(als je klikt op de foto, krijg je er meer te zien)

en dan begon het écht.


De karkassen hadden een dag en nacht kunnen "rijpen" en waren klaar voor versnijding. Ze werden door uw frisse slagersjongen gezwind van "half varken" getransformeerd in hespen, carrés, buikspek, poten, nekstuk en schouder.

(een bakske vol)

Alles werd onbeend, onvelt en onvet. Vet werd in de smoutpot gesmeten, botten in de vriezer, en het vlees werd apart gezet voor worst, gehakt en pâté.


Onderwijl was de bloedworst aan de beurt. Het heeft iets onnoembaars bevreemdend, om in een emmer warm, schuimend bloed te roeren. En is het u ook al opgevallen wat een diepe, mooie kleur bloed heeft?
Maar die emmer diende verwerkt te worden in "boudins". We gingen dit jaar voor nieuwe receptjes en prepareerden twee soorten zwarte pensen. Bij de ene gingen er kaantjes in. Krokante stukjes vlees, die overblijven bij het smelten van de smout.
Bij de tweede boudin, onze herfstpens, verwerkten we die godgeklaagde kastanjes, die eindelijk, dankzij M&M, gepeld geraakten.
Het deeg werd een nachtje te rijpen gelegd, dat komt de smaak alleen maar ten goede uit.

Het kopvlees werd afgewerkt en in potjes geggoten. Een beetje garnituur en hop de vriezer in.'s avonds smikkelden we dan hersentjes en niertjes, terwijl de moeke en de zus zich al opwarmden voor daags nadien.

En langzaam bekruipt ons de Bloeddorstigheid

2 opmerkingen:

liesbeth zei

er zijn toch geen foto's te zien achter die eerste?

Anoniem zei

inderdaad geen andere foto's te zien...