daar gaan we dan (weer)

alle handen op elkaar voor het slachtend echtpaar!


Morgen is het weer zover: de twee laatste mannekes worden geslacht. Zaterdag en zondag togen we dan zelf aan de slag. Koteletten kappen, gehakt draaien, worstjes vullen, pateetjes maken, kopvlees prepareren... we zien het weer goed zitten!

Vanavond begon de voorbereiding al. Opkuisen van het plankier zodat we morgen deftig aan het werk kunnen. De keuken onruimen van doordeweekse spulletjes en plaats maken voor het échte marchandise; inoxen potten en pannen, een gehaktmolen, de worstenvulbus, 50 liter kookpotten, wel honderd kilo ajuin en look, duzenden zakskes en evenveel liskes....
Messen worden gescherpt, kaptafels ingevet, jenever ontkurkt.

Vanaf morgen duiken we drie dagen lang in de krochten van ons huis en wordt elk vliegske genadeloos onthoofd, elke temperatuursstijging goddeloos vervloekt en elk stukje varken vakkundig gewikt, gewogen en verwerkt.

Vanavond werd ook de "glace" opgezet. De bouillon. Om int kopvlees en de pate te verwerken. Gekookte botten dus. Normaal dien je daar eerst een varken voor te slachten, wij hadden het geluk nog tientallen kilos botten terug te vinden in de gletsjerspleten van de frigo.

Botten dus

mét een kruidenboeket;
u herkent hier (nog net) laurier, verse tijm en rozemarijn, foelie, nootmuskaat, jeneverbes en zwarte peper. Touwtje derrond en hup in de pot.

En ook mét; een groentenboeket:

Selderij (uit den hof), peterselie (uit den hof), ajuin (mét kruidnagel) een dikke pastinakel en prei.
Normaal dient men er ook nen wuttel en een knolselderij bij te snijden, maar, in onze feilloze voorbereiding, vergaten we dat natuurlijk volledig aan te kopen. Geen mens die dit uiteindelijk merken zal.

Alles samen in de pot, en dan maar koken.


Nog een nachtje rust en een geveinsd vegetarisch bestaan. Vanaf morgen is er geen ontsnappen meer aan; vlees zal er zijn, vlees zullen we voelen, vlees zullen we uitwasemen vanuit al onze kieren, vlees zal onze dromen bevolken....

maar uw frisse slagersjongen ziet het alvast goed zitten!


Zijn madam uiteraard ook!


3 opmerkingen:

liesbeth zei

't is precies miss Piggy!!

Anoniem zei

inderdaad

Cie De Knor en de Bie zei

oi!
beetje beleefd, of der worden hier mensen geblokt!