Vaarwel meneer Z

We werden wakker met dikke slierten ochtendnevel die was blijven hangen in de takken van de bomen en zich op het hoge gras had neergevleid.
Eenmaal beneden bleek het een doodsluier te zijn.

Zwette zabrina en Kathleentje zouden nooit meer huppelen op de hei. En ook Joke zag er erbarmelijk uit. Enkel Stavroz keek ons fel aan.
In de hoop Stavroz te redden hebben we hem apart gezet, waarop Joke ontsnapte en uit het zicht verdween.
Het heeft echter niks niemendalle uitgehaald. Twee dagen later lag Stavroz ook plots dood in de ren en vandaag vonden we Joke haar half vergane lijfje terug.

Wat er aan de hand was? Geen enkel idee. Op enkele uren tijd veranderen ze van kerngezonde beestjes in een lijk. Misschien iets zoals hier? Maar wij hebben geen wilde konijnen, kan dit ook overgedragen worden door ratten (knaagdieren)? Want die hebben we dan weer wel.

Een voorlopig triest einde van ons konijnenverhaal. We gaan even wachten met er een vervolg aan te breien, dit was een té heftig einde.

3 opmerkingen:

buikberg zei

Oei oei... niet leuk! Een 'autopsie' kan uitwijzen of het inderdaad VHS is: aangetaste, bleke lever, verstopte darm, vergrote blaas? Maar de snelheid waarmee ze na elkaar naar de konijnenhemel verhuisden doet dit toch wel vermoeden... Er bestaat blijkbaar een vaccin tegen, moet gegeven worden vanaf ze een halve kilo wegen en om de 6 maanden herhaald (dixit onze veearts).

willem zei

snij ze eens open (ik weet het, niet het eerste waar je op zo'n moment zin in hebt, maar ik wou toch weten wat het was voordat we nieuwe konijntjes in huis haalden.)
Wat ons voordien al opgevallen was: ze dronken duidelijk minder de laatste dagen.
Als je ze opensnijdt:
- bij bijna allemaal zit de blaas barstensvol (een half bierglas ofzo)
- het einde van de darm, waar je bij een gezond konijn een kralenketting van keuteltjes ziet, was in alle gevallen zo goed als leeg, of de keutels zaten op meer dan 5cm uit elkaar, en de rest van de darm is opgeblazen met een gas.
- Bij ongeveer de helft zag de lever er ook ziek uit (mijn eerste gedacht was: hebben die aan de drank gezeten ?), maar ik weet niet of die lever er echt iets mee te maken heeft.

w

Fenna zei

Het spijt ons dat te horen...