de gouden erwtHet afrijden van de gouden tarwe, waarbij den boer in zijnen tracteur door de stofwolk verdwijnt, is een breekpunt van de zomer. Vanaf hier gaat het duidelijk in een rechte lijn naar de herfst vol oranje pompoenen en paarse vlierbessen.
Volgens velt en de fenologische kalender zitten we ook al in de nazomer. Die zomer die een gouden gloed over de wereld werpt. Waarbij je denkt aan geweldige oogstfeesten, met tafels vol eigen geteelde gewassen en gigantische opgevulde kiekens en een varken aan het spit. Laten we dus maar niet vermelden dat ik nog maar net aan het mulchen ben geslaan, een begin-zomer-werkje....
Oja, ondanks de karige moestuin-berichten is er wel degelijk eentje op den hof. En alhowel niemand me dit ooit zal willen beamen, ik vind dat hij het er vrij goed vanaf brengt dit jaar! We eten nog steeds erwtjes met hopen en die ene koolrabi is écht wel dik. Ik laat hierbij de breinaald-dikke prei- die ik vroeg in het voorjaar zaaide- en de bonzaai kooltjes buiten beschouwing. Of de worteltjes die er groen en vingerlang eruit komen. En de steeds maar verdwijnende pastinakels, een waar mysterie.
Maar had ik het al opver mijn fantastische sla, en die frisse rucola, de sloeber, die steeds weer in bloem schiet, of de boontjes die ik kunstzinnig heb laten groeien. En de hopen aardappeltjes, zo groot als bolleketten.
En zal ik u eens jaloers maken. Onze serre is geweldig. Halverwege juli scheurde ze helemaal open en verloor ze volledig haar functie, maar er groeien wél gele tomaatjes, heerlijke komkommers, rode paprika's en kromme aubergines!!!! ikke kei trots!

relativeringsvermogen. Dat is wat er écht groeit in de moestuin. Hoewel we dit jaar nog geen enkel maaltijd hebben kunnen zeggen "jawadde, allemaal uit den hof", ben ik wel ongelooflijk content als ik door mijn moestuin loop. En mijn groentenboer waarschijnlijk ook....

Als u mijn succes wilt komen beamen, dan bent u van harte welkom.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Schoon. Herkenbaar vooral. Een kinderhand is gauw gevuld, maar die van een beginnende moestuinier ook hé :-)

Fenna zei

Wij kijken al uit naar onze eigen moestuin! De "boomgaard" bracht al 'mensdazijnzure' kriekjes voort en de appelaar van een halve meter hoog knakt bijna onder het gewicht van toch wel 5 appels (voor elk eentje)!

buikberg zei

Mooi gezegd, in de moestuin leer je relativeren... Hier na drie jaar ervaring ook nog altijd wisselend succes hoor, de tomaten en aardappelen deden/doen het dit jaar wel eens goed, in tegenstelling tot de radijzen (weeral), de spinazie (ook weeral) en de pompoenen (veel te laat uitgeplant jammer genoeg :-(. Tja, niets te veranderen aan de humeurigheden van de natuur...
(ps: het tijdens-onze-vakantie-voorziene bezoekje aan jullie is er niet van gekomen, helaas, we kijken vooruit naar een nieuw alternatief moment!)