Vrije Bijen II


Een eerste kastje bijen mag dan toch van de vrijheid proeven. Weg met de strakke voorgebouwde ramen. Ze mogen nu zelf hun kamer inrichten.
Het installeren van de Ruche Warré had wat voeten in de aarde. Maar toen ik twee weken geleden een kast vond met open koninginnedoppen zag ik het moment mooi. Deze kast zou gaan zwermen en kon ik dus zonder problemen in een nieuwe kast schudden.
De woensdagavond was het zo ver: de doppen nog net niet gesloten en dus perfect op tijd (Wanneer de doppen gesloten zijn, vertrekt de koningin met een deel van het volk en mag je er achter gaan crossen). De koningin opgezocht en in een kooitje appart gezet. En afschudden maar: de helft van de ramen afgeschud in de Ruche Warré en de koningin erbij. Kastje op de normale kastplek gezet en dakje erop.
Scratch

De broedramen die ik nu nog staan had, met nog vrij veel bijen erop, heb ik verenigd met twee andere volken die nog wel wat sterkte konden gebruiken.

Nu, elf dagen later, zijn de elf ramen van de Warré opgebouwd, de koningin mooi aan de leg en de honing wordt ook opgestapeld. Het was schitterend weer voor zo'n operatie, maar toch best spannend.
Voorlopig bouwen de bijen mooi aan het toplatje dat ik ze geef en de zijkanten bouwen ze niet vast. Ik kan dus evengoed alle ramen bekijken, zoals met mijn andere simplex-kasten. Ik denk er volgende week een tweede bak onder te zetten...

En volgend jaar alle kastjes op Warré?

1 opmerking:

liesbeth zei

ik zou dat eens moeten komen bekijken want ik begrijp er geen knots van.....
en volgende week begint mijn laaaaange vakantie dus here I come!!!