Europa stemt Amerikaanse chloorkippen weg

Een overgrote meerderheid van EU-lidstaten gaat vandaag tegen een voorstel stemmen om de behandeling van geslachte kippen met een chlooroplossing toe te laten. Dat meldt De Tijd. Dat betekent dat er voorlopig geen einde komt aan het tien jaar oude invoerverbod voor Amerikaanse kippen. In de VS is een chloorbehandeling de norm. De EU kiest daarentegen voor strenge hygi├źnenormen doorheen het hele productieproces.

De VS, waar de chloorbehandeling het belangrijste wapen is tegen salmonella, eisen van Europa dat het bestaande verbod op chloorkippen vernietigd wordt. De Amerikanen voelen zich gesterkt door het feit dat een importban om gezondheidsredenen volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie gebaseerd moet zijn op wetenschappelijke bewijzen. Over chloorkippen luidt het wetenschappelijk advies dat die niet schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Daarom lanceerde de Europese Commissie op initiatief van de Duitse eurocommissaris van Industrie G├╝nter Verheugen het voorstel om chloorkippen voortaan toe te laten, maar een meerderheid van de EU-lidstaten en europarlementsleden houdt het been stijf. Economisch is het dossier niet van immens belang, maar het is wel een belangrijk politiek signaal omdat Europa en de VS ook nog altijd een robbertje uitvechten over ggo's en hormonenvlees.

Geen opmerkingen: