Kweekt China zuivere varkens voor olympische atleten?

  Chinese media berichten dat in het grootste geheim varkens worden gekweekt op biologische boerderijen om de olympische atleten straks gegarandeerd hormonenvrij vlees voor te schotelen. Het organisatiecomité noemt het verzinsels.

  Het verhaal is nochtans niet zomaar uit de lucht gegrepen. Het werd opgetekend uit de mond van ene Lion Yanyun, president van de Qianxihe Food Group, het bedrijf dat het vlees zal leveren tijdens de Olympische Spelen. Volgens de president kweekt zijn bedrijf daartoe varkens op geheime locaties buiten Peking. De dieren zouden 24 uur op 24 worden gevolgd, met Chinese kruiden worden gevoederd om te voorkomen dat ze een ziekte oplopen en elke dag twee uur oefeningen doen in de buitenlucht.

  Dat strenge regime gepaard aan een zorgvuldig bewaakt voedingsschema zou er moeten voor zorgen dat de atleten straks het beste varkensvlees op hun bord krijgen. Van een onberispelijke kwaliteit en vooral hormonenvrij. Om te voorkomen dat atleten tegen de dopinglamp zouden lopen. Positief na het eten van varkensvlees, de imagoschade zou nauwelijks te overzien zijn.

  Het organisatiecomité in Peking (BOCOG) deed de verhalen woensdag op zijn website van de hand als een misplaatste reclamestunt van het bedoelde bedrijf. De berichten werden "fout en overdreven" genoemd. Persagentschappen die de Qianxihe Food Group opbelden om de informatie te checken, kregen iemand aan de lijn die de berichten ontkrachtte en ontkende dat de president zulke verhalen zou hebben opgedist.

  De man aan de telefoon weigerde wel zijn naam of zijn functie te noemen. Een verhaal met een geurtje kortom. "Peking moet de bedrijven helemaal niet vragen om speciale olympische varkens te kweken", stelde BOCOG nog. "97 procent van het varkensvlees in Peking haalt de standaard".(KS)

  Bron: Het NieuwsbladGeen opmerkingen: