Ijsbloemen


gisterenmorgen, Berekoud. Een naakte Beer glipt uit bed. Glipt even later, berekoud, terug in het warme nest. "geen warm water in de badkamer". dju
Even later, toch in de kleren geraakt, in de keuken. "Geen water in de keuken". Dedju
Gillende varkens, té koud voor hen, de wind is gedraaid en blaast nu binnen in het kot. nondedju

Gisterenavond, terug thuis. "Nog altijd geen water in de keuken". En de chauffage werkt er ook niet. miljaardenondedju.
Dus stonden wij hier gisteren kaarskes te branden onder de buizen en warmwaterbouillotten errond te draaien. Opdat het weer stromen zou.
Want, ook al spreken we hier steevast over "onzen boerderij", wij wonen in zo een klein oud huizeken, met muren van één steen dik en uit tijden waar men nog niet eens droomde van dakisolatie en dubbele beglazing.

De voorbije jaren werd dit leed steevast opgefleurd door het bloeien der ijsbloemen, maar dit jaar bleven de ruiten nog leeg.
Ze bloeien trouwens aan de binnenkant van de ramen....
Maar wel mooi hé.
Of, zoals ik elders al schreef "soms laat de Winterstilte haar masker vallen, droomt ze van de Liefde en stroomt het vuur door haar aderen. En dan bloeien haar ijsbloemen"1 opmerking:

buikberg zei

hihi, heel herkenbaar, wij hebben ook weer een dag zonder water gezeten en met de halogeenspots en ontvochtiger als verwarmer de buizen kunnen ontdooien (en wij hebben dan nog niet eens warm water, ook niet als het stroomt ;-). Maar dit zou het laatste jaar met dat probleem moeten zijn, volgende week onze verwarmingsketel en de komende maanden alle waterleidingsbuizen in de geisoleerde vloer en muur.