Vrije varkens, Vrije bijen

Toen ik in 1998 mijn eerste bijenkasten kocht, waren dat gigantische bakken. Bijna een m³ inhoud, langs achteren te openen om de raampjes eruit te schuiven. Als je weet hoe goed die bijen dat vastplakken met propolis, dan weet je dat dit absoluut geen simpele opdracht is.


Na wat rondvragen en opzoeken bleek iedereen (in Vlaanderen althans) met 'Simplex'-kasten te werken. Een handig vierkant formaat. Elf raampjes per rompdeel. Met of zonder honingzolder...

Dus stapte ik ook over op dit formaat.


De jaren gingen voorbij en ik begin die raampjes met voorgeperste waswafels toch wat beu te geraken. We dwingen de bijen in de maat te lopen. Ze hebben niet eens de plek om darrenbroed te maken (die hebben immers grotere zeshoeken nodig, en dat staat niet op de voorgedrukte waswafel). Op zoek naar een meer natuurlijke manier van imkeren kwam ik plots bij Warré uit. Een Fransman die jaren gezocht heeft naar de ideale kast. Nu hebben er nog wel al wat imkers dat gedaan, maar deze keer leek het echt zinvol. Zijn startgedachten:

  1. zo weinig mogelijk werk voor de imker

  2. een formaat ideeal voor de bijen om proper te houden en om hun temperatuur in te behouden

  3. laat de natuur zijn gang gaan


En net als dat er ooit iemand plots bedacht dat de wereld misschien wel rond is in plaats van plat, zo viel deze Ruche-Warré als een loodzwaar frankstuk op mijn kop.

Een vierkant kastje, binnenafmetingen: 30x30x20 cm. Met enkel houten latjes waar de bijen aan kunnen gaan hangen en zelf bouwen wat ze willen bouwen.

Ik moet geen raampjes meer maken, niet meer bedraden, geen waswafels insmelten, niet onzegelen, niet sligeren, maar persen en de kasten wegen een pak lichter. Het bijenvolk wordt elk jaar in een nieuwe kast gegoten, waardoor de was telkens opnieuw opgetrokken wordt en geen residuen of ziektekiemen achterblijven. En waardoor de bijen het gevoel van zwermen gehad hebben en zo rustig in hun nieuwe kastje blijven.


Soit, ik verveel je waarschijnlijk met een uitleg die niemand snapt. Maar ik ben nu al verkocht aan dit type kasten. Nu nog mooi weer en een paar wilde zwermen aub.

4 opmerkingen:

rachel zei

Schitterend Dries. Ben je nu thuis (en elders) op deze manier begonnen? Hopelijk lukt het en zijn de bijtjes ook content. We hadden weer twee solitaire bijtjes, deze keer in ... de badkamer!Michael heeft ze buiten gezet maar helaas, toen werd het koud. Ik weet niet waar ze nu naartoe zijn. Groetjes

Fenna zei

Ik snap er niet al te veel van, heb je geen foto van je gat-in-de-bijenmarkt-kast?
En een echografie van Geus d'r kleintjes in de buik?
Fenna

dries zei

http://ruche-warre.com/

voor wat fotootjes

Een echografie is niet meer nodig: je ziet ondertussen de kleintjes zo ongeveer doorheen de speklaag puilen!

dries zei

http://www.solitairebijen.ugent.be/pdf/Apidae5Rotated.pdf