slacht26 december 2007. Een vrij koude winterdag in Zomergem. De bel gaat. Daar staat hij dan. De Man Die Het Zal Doen. Klein, oud, bol, sigaretje in de mondhoeken, botten aan en salopette vastgegespt. Onze slager lijkt weggelopen uit een tekenfilmpje. Zijn klein rood camionettje blijkt een bolwerk te zijn van messen, touwen, branders, schrapers en nog meer slagerstroep.

Het was zover.

Helemaal als voorzien hadden onze varkens namelijk het gezegend gewicht van 120 behaald in december. We waren er wonderbaarlijk genoeg in geslaagd twee kleine biggen in 8 maand groot te brengen. Op een nogal onorthodoxe methode, met ons gezond verstand, geluk en veel liefde.


Het was een hele rustige slacht. Geen haast, weinig bloed, geen geschreeuw, geen getrek en gesleur. Lambiek was dood voordat ze het besefte, de slager was geweldig tof en vakkundig en het was geweldig te zien hoe goed het vlees eruitzag en hoe proper al de ingewanden waren.


Wat geweldig tof is aan een varken, zowat alles is eetbaar. Met alle gevolgen; van een varken van 120 kilo komt zowaar 95 kilo puur en bruikbaar vlees. Van de “vette derms” tot het krulstaartje. En dat is veel vlees. Gigantisch veel vlees. Dat is ongeveer 77 koteletten, 180 worsten, 5 kilo paté, 5 kilo kopvlees, 7 kilo gebraadjes, 10 kilo gehakt....Nooit geweten dat een varken zoveel vlees is... Een wandelende en ploegende voorraadschuur feitelijk...


Dit jaar wordt er nog niet verkocht. Maar wél geproefd. En gekeurd. En bemonsterd. Ergens in mei, wanneer de eerste biggetjes er zijn, zijn jullie allen van harte welkom om de varkentjes te komen bezien, te proeven van onze ideeën en vooral van het vlees!2 opmerkingen:

de buikberg zei

Amai amai, bizar om zo'n gelijkgestemde zielen tegen te komen... Even voorstellen: Willem en Anneleen, van de Buikberg in Horebeke (www.buikberg.tk, wel al maanden niet meer geupdate wegens zware verbouwingswerken...). Met dezelfde biologische idealen als jullie (voorlopig wel geen 'professionele' ambities maar louter als hobby/passie). Toevallig een varkentje als trouwkado gekregen en sindsdien ook redelijk verknocht (wel te vroeg moeten slachten wegens gebroken poot). We wachten wel even met nieuwe oude!! rassen tot de verbouwingen wat gevorderd zijn en we wat meer troeteltijd hebben, misschien kunnen we afspreken voor rassen? Wij haalden ons bio-voer (gemengd meel) bij de Speiboerderij (Wim de Middeleer) in Herzele, een biologische varkenskwekerij (te vinden via de biotheek). Misschien tot hoors/lees's?

Cie De Knor & de Bie zei

Leuke boel daar op de buikberg precies. Hopelijk gaan de verbouwingen nog vlotjes verder...

Ajaj, die varkens als kadoo...hoeveel komen er daarvan goed terecht? Bij jullie wel precies. En onze Nora heeft ondertussen ook vriendschap gesloten met de grote Geus.

Denk je dat Wim de Middeleer ook voer zou willen voorzien voor onze tien varkens (binnenkort)? Of konden jullie er krijgen omdat het toch maar voor ééntje was?

Hebben jullie anders een e-mailadres om nog wat te kunnen mailen over voeder en oude rassen en de toekomst en boerderijervaringen enzo.

Misschien moeten we ook maar gewoon eens afspreken? Als jullie eens in de buurt van zomergem zijn...Of wij in de buurt van Horebeke.

mailen kan naar: knorendebie [aap] gmail.com

groetjes!
Dries (en Tine)