waarom varkens?

Varkensboeren die amper geld krijgen per kilo vlees. Duizenden Belgische varkens die dagelijks verhandeld en in kotelettjes gehakt worden. Een Vlaamse mestberg die we zelfs geen klein beetje weten weg te stoppen, al proberen we nog zo hard. Stikstof vervuilingen hier en nutriënten emissierechten daar. Landbouwgrond die bouwgrond wordt. ... en ga zo maar door.
En tussen al dat geweld willen wij, met alle geweld, een varkensboerderij starten... Wij, twee onervaren, jonge mensen, zonder enige scholing en ervaring in de boerenstiel en geen enkele hoop om ooit ergens een boerderij te erven.


Wat drijft ons dan? Wat maakt ons zo mesjogge dat we dit als toekomst willen kiezen. Wat maakt ons zo arrogant om te denken dat er nog nieuwe varkensboeren welkom zijn. En waarom vlees??? Waarom beesten die stikstof produceren en gigantische hoeveelheden voedsel opfretten?


Vanwege de Passie.
Passie voor de natuur. Voor het dier. Voor de échte boerenstiel. Voor het lekkere eten. Voor het (goei)leven.
En waar passie broeit is er ook het geloof. Geloof in het goeie van de boerenstiel. Het geloof dat het anders kàn. En moet. Het geloof van de plaats van het dierlijke in de kringloop. Het geloof in de kleinschalige biologisch dynamische landbouw.


We volgen gewoon ons hart.
Niets meer, en niets minder.


Het doel


Een vraag die misschien al bij velen broeide. Allemaal mooi en wel dat “passie” gedoe, maar wat willen we er mee bereiken? Dat er nog meer vlees verorberd wordt?
Het doel van onze boerderij dus.
Het plan is om op een bio-dynamische wijze varkens te kweken op een scharrelboerderij. Elk varken krijgt minstens 10 are vrije wei ter beschikking om te wroeten en te rollen en te hobbelen. Ze krijgen biologisch voer van granen en pitten (later meer daarover). We starten met 1 Piétrain zeugje en zouden langzaam aan uitbreiden met zeugen van andere zeldzame oude rassen. Zoals daar zijn de Gloucester Old Spot, de Duroc, de Tamworth, De Bonte Bentheimer... Keuze te over. We willen graag meehelpen om de oudere rassen die langzaam weggeselecteerd worden in de huidige vleesindustrie terug naar de mensen te brengen. Bij ons geen selectie op stressresistentie (bij ons gewoonweg geen stress), op meer vlees (bij ons groeien ze op hun gemak), op gelijkvormige groottes (langleve variatie!) enz...


Ons doel is om jullie opnieuw te laten proeven van de échte smaak van varkensvlees. Niet méér eten, maar beter.


Hoewel we nog vollop aan het idee en de werkwijze aan het sleutelen zijn, willen we jullie wel al een beetje meer vertellen over de manier van vleesverkoop.
Bij ons zou je geen koteletjes of worstjes kopen, maar een varken (of een half of een kwart). Wij verwerken het, naar jullie vraag. Je betaalt er een eerlijke prijs voor. Je weet precies wat er met jouw varken is gebeurd, wat het gegeten heeft, hoeveel het weegt, of het ziek geweest is... enz. Bij ons zijn jullie als klanten geen witte schimmen, maar boederijbezoekers.


Maar zoals eerder gezegd, binnenkort komt het volledig, uitgewerkt idee op de blog, en kunnen jullie zich inschrijven als “geïntereseerde mogelijke klant”Hopelijk blijven jullie ons volgen tijdens onze passionele en smakelijke reis!!

2 opmerkingen:

staf zei

Dit wordt serieus nu.
Als we al klant kunnen worden en er loopt nog niet veel rond, dan zullen we snel moeten zijn om een varkenshaasje te bemachtigen, of een hammetje of een stukje spek.
We lezen met interesse verder hoe dit project vorm krijgt!

Fenna zei

Prachtig geschreven en zo poëtisch! Daar valt misschien ook nog geld mee te verdienen, met poëzie... op een varken dan. ik denk trouwens dat zoiets al bestaat. Kunst op een varken. Eens opzoeken op het net...
Enfin, van ons allen, uit thé-place-to-be Braine-l'Alleud, een dikke snuffel.