zwanger


(attentie; lichtelijk gedateerde tekst...)

De natuur is zwanger van de lente. Overal wiebelen krokusjes in het gras, en in en rond dansen dronken bijen volgeladen met het eerste stuifmeel van dit jaar.
De tulpen komen piepen en de eerste bessenstruiken beginnen te botten en uit te lopen. Ondertussen zijn die wonderschone hazelaars al uitgebloeid. Tot een week geleden fleurden ze het donkere landschap op met hun helgele katjes. De wilgen namen het al snel van hen over en diep in hun pluizige katjes komen de meeldraden al boven. Nog even en het wordt een stuifmeelfeest!
De bijen genieten volop van die voorjaarszonnestralen en zijn al ongeloofelijk druk in de weer. Alle bijenkasten hebben de winter overleefd!
Hommelkoninginnen zoeken luid brommend een nestje op en des ochtends wordt Dries luid mopperend wakker van de eerste zangvogels.

Het valt niet meer te ontkennen, de lente komt eraan.
In februari probeerde ze ons nog om de tuin te leiden; het ene moment wil je in tshirt rond lopen en wordt je dronken van de frisse lentegeuren die van diep onder de grond komen borrelen. En even later wordt je huiswaarts geblazen door een gure, ijskoude wind en wordt je wakker met een bevroren tuin.
Maar nu is maart aangebroken, en is er geen weg terug!

Tijd dus om ook te ontwaken.
Tijd om de moestuin klaar te leggen. Bij ons gebeurt dat geweldig arbeids-loos. Je laat er een paar uur lang een varken op los, smijt de graszoden weg, en laat er dan de kippen een paar weken op scharrelen. Ge-egd is het, ik zweer het u!
De bedjes afboorden, de zaadjes klaarleggen en mijn teeltplan voor de zevendertigste keer aanpassen. Nog heel even en ik mag er aan beginnen! erwtjes en spinazie. En look en ajuintjes....

Tijd ook voor verse kleine beestjes.
Ons Grietje heeft al gelammerd en heeft twee wondermooi lammetjes rondlopen. Een volledig witteken, en een volledig blauwtje (ze is dan ook van het ras "bleu de maine", en werd bevrucht door een Houtlander)
Geus zit ook weer vol. Twee inseminatie pogingen, in het schemerdonker uitgevoerd, waren nodig, maar eind april komen ze er normaal gezien aan.
En dan ons kippen! Na onze geweldig succesvolle poging om 10 kuikentje op te laten groeien tot ze in onze vriezer pasten (de vriezer is dus nog altijd leeg), gaan we dit jaar de natuur dan maar een handje helpen. Een nieuwe haan komt eraan, en twee Engelse kippekes mogen binnenkort onze troep kippen vervoegen. Dat zijn heel goede broedkippen, dus hebben we zo hopelijk een nestje rondlopen binnenkort!

Tijd om ook de bijkasten te schuren en te beitsen, opdat nieuwe zwermen kunnen opgevangen worden.

Je zou voor minder in paniek geraken. Want ook al beweren we het tegendeel, voorlopig blijft dit een hobby.. een uit de hand aan het lopen hobby... Maar al bij al een gewéldige hobby.

Wij zijn er klaar voor!! jullie toch ook!?