rechte lijn

Vandaag was de dag een iniemieniebeetje langer dan gisteren. En morgen komt er nog een ienieminie streepje licht bij. De dag neemt langzaam de macht weer over van de Nacht.
Vanaf nu is het in een rechte lijn naar de zomer, naar karren vol eigen oogsten, zwoele zomernachten en stiekeme zwempartijtjes in de zandwinningsputten.

Maar voor we weer dansen in de zon genieten we nog een paar maand van de Winterstilte die in den hof waait. Van het bevroren sneeuwtapijt in den hof. Van de ademwolkjes, rode neuzen en dikke sjaals. Van de helderste sterrenhemels ooit en die eindeloze roze zonsondergangen. Van de varkens die fel-roze afsteken tegen de helderwitte sneeuw, terwijl ze wiebelend op hun hoge hakjes hun bevroren weide oversteken. En ook van die hartverwarmende kerstdagen (als je maar goedgenoeg doorheen de glitter en de decadentie kijkt).

Genoeg om van te genieten dus, en niet met mondjesmaat, maar met open armen.
Jullie ook.
Geniet van deze donkere dagen, want voor je het weet sta je weer te zweten achter die bbq.

fijne feesten!!

Dag 4: afwerking





eindelijk leek de vleesstroom uitgeput te raken.
De laatste stukjes werden gekapt en gesneden (koteletjes en gebraadjes), het gehakt werd vermalen en verpakt en de pateetjes werden geprepareerd en gesteriliseerd.
We namen onze droogkast in gebruik met 5 verschillende droge worstjes en vulden onze vriezer nok-vol.


het-was-eindelijk-gedaan....

en wat deden uw frisse slagersjongen en zijn deerne daarna? Een schaapken slachten zowaar. Toen dat beestje in 1 (één, uno, one) dag versneden, verpakt en bevroren was, vroegen we ons toch stilletjes af waarom wij nu persé varkens willen houden....


misschien wel hierom (even klikken!)


In ieder geval mogen er nu 4 wereldoorlogen uitbreken, we zullen het weten te overleven. En dat we ons vooral 4 dagen kostelijk geamuseerd hebben!

Dag 3: "kookt dat water nog niet?"


4 vermoeide zieltjes rolden zich die zondag uit hun bedje en smeten zich in de vleesmassa.

3 bevallige assistentes sloegen aan het werk. Bloedworst werd (handmatig) gevuld, gekookt en ter drogen gehangen.


Het deeg voor de pate werd met preciesie afgewogen en geprepareerd.


De eerste pot smout werd opgezet. De degen van de verschillende worstjes werden gestaag klaargemaakt en tegen de avond waren, dankzij Moeke en Mieke, alle worsten een gedraaid feit.


En de frisse slagersjongen deed waar hij goed in was. Gehaktmolens vastzetten, en opnieuw vastzetten, en dan best nog maar eens vastzetten. De worstenvulbus klaarmaken. En nog eens tonen hoe het werkt en als enige stevige kerel alles weer op de grond krijgen. En tussendoor een beetje vlees versnijden.