Dag 2: "moeten die pellekes daar écht af?"

(als je klikt op de foto, krijg je er meer te zien)

en dan begon het écht.


De karkassen hadden een dag en nacht kunnen "rijpen" en waren klaar voor versnijding. Ze werden door uw frisse slagersjongen gezwind van "half varken" getransformeerd in hespen, carrés, buikspek, poten, nekstuk en schouder.

(een bakske vol)

Alles werd onbeend, onvelt en onvet. Vet werd in de smoutpot gesmeten, botten in de vriezer, en het vlees werd apart gezet voor worst, gehakt en pâté.


Onderwijl was de bloedworst aan de beurt. Het heeft iets onnoembaars bevreemdend, om in een emmer warm, schuimend bloed te roeren. En is het u ook al opgevallen wat een diepe, mooie kleur bloed heeft?
Maar die emmer diende verwerkt te worden in "boudins". We gingen dit jaar voor nieuwe receptjes en prepareerden twee soorten zwarte pensen. Bij de ene gingen er kaantjes in. Krokante stukjes vlees, die overblijven bij het smelten van de smout.
Bij de tweede boudin, onze herfstpens, verwerkten we die godgeklaagde kastanjes, die eindelijk, dankzij M&M, gepeld geraakten.
Het deeg werd een nachtje te rijpen gelegd, dat komt de smaak alleen maar ten goede uit.

Het kopvlees werd afgewerkt en in potjes geggoten. Een beetje garnituur en hop de vriezer in.



's avonds smikkelden we dan hersentjes en niertjes, terwijl de moeke en de zus zich al opwarmden voor daags nadien.

En langzaam bekruipt ons de Bloeddorstigheid

Dag 1 -update (meer foto's als je klikt)



8u55: onze slager parkeert gezwind zijn wagentje op onze oprit en stapt fluitend, nonchalant de kapmessen om de schouders zwierend ons erf op.
9u12: twee beertjes liggen dood en wel op ons plankier.

Roland- with-the-killereye...


2 uurtjes later hingen er vier opgekuiste karkassen in de garage, en steeg de buitentemperatuur gestaag.

Een koelkast bulkte uit in orgaantjes.


Niertjes, lever, milt, longen, hersentjes en ruggenmerg, harten, tongen, testikels, magen, maagnetjes... en dat is dan nog maar het binnenste van dat varken!



Er werd evenwel nog wat gewerkt die dag.
Het kopvlees (of de rillettes, er is nog wat discussie op dat vlak) werd opgezet.

De (daagsvoordien) gefabriceerde glacé wordt opnieuw opgezet en de koppen worden er in ondergedompeld. Dat "soepke" wordt aangevuld met wat witte wijn en indien nodig wat water.


Nen prei, wat wortels en een ajuin worden er nog gauw bijgemept, in gezelschap van de nodige kruiden. En dan maar koken tot het vlees gaar is. Ge kunt dat wat te lang laten opstaan, zoals ik, en dan dien je enkel de brandschone schedels er gaan uit vissen!

Het vlees wordt in stukjes gehakt en de glacé lieten we er een nachtje over denken.


en hardnekkige kastanjes werden tot in der treurnis gepeld (maar het resultaat is nog een verrassing)


Professioneel als we zijn werden de recepten nog een nagelezen en de werkruimte geïnstalleerd.


Klaar voor de vleesstrijd daags nadien!

daar gaan we dan (weer)

alle handen op elkaar voor het slachtend echtpaar!


Morgen is het weer zover: de twee laatste mannekes worden geslacht. Zaterdag en zondag togen we dan zelf aan de slag. Koteletten kappen, gehakt draaien, worstjes vullen, pateetjes maken, kopvlees prepareren... we zien het weer goed zitten!

Vanavond begon de voorbereiding al. Opkuisen van het plankier zodat we morgen deftig aan het werk kunnen. De keuken onruimen van doordeweekse spulletjes en plaats maken voor het échte marchandise; inoxen potten en pannen, een gehaktmolen, de worstenvulbus, 50 liter kookpotten, wel honderd kilo ajuin en look, duzenden zakskes en evenveel liskes....
Messen worden gescherpt, kaptafels ingevet, jenever ontkurkt.

Vanaf morgen duiken we drie dagen lang in de krochten van ons huis en wordt elk vliegske genadeloos onthoofd, elke temperatuursstijging goddeloos vervloekt en elk stukje varken vakkundig gewikt, gewogen en verwerkt.

Vanavond werd ook de "glace" opgezet. De bouillon. Om int kopvlees en de pate te verwerken. Gekookte botten dus. Normaal dien je daar eerst een varken voor te slachten, wij hadden het geluk nog tientallen kilos botten terug te vinden in de gletsjerspleten van de frigo.

Botten dus

mét een kruidenboeket;
u herkent hier (nog net) laurier, verse tijm en rozemarijn, foelie, nootmuskaat, jeneverbes en zwarte peper. Touwtje derrond en hup in de pot.

En ook mét; een groentenboeket:

Selderij (uit den hof), peterselie (uit den hof), ajuin (mét kruidnagel) een dikke pastinakel en prei.
Normaal dient men er ook nen wuttel en een knolselderij bij te snijden, maar, in onze feilloze voorbereiding, vergaten we dat natuurlijk volledig aan te kopen. Geen mens die dit uiteindelijk merken zal.

Alles samen in de pot, en dan maar koken.


Nog een nachtje rust en een geveinsd vegetarisch bestaan. Vanaf morgen is er geen ontsnappen meer aan; vlees zal er zijn, vlees zullen we voelen, vlees zullen we uitwasemen vanuit al onze kieren, vlees zal onze dromen bevolken....

maar uw frisse slagersjongen ziet het alvast goed zitten!


Zijn madam uiteraard ook!


zonnestraaltjes


en het was inderdaad een zonnebloem! Of hetgeen wat er overblijft na de bloei. Ik noem die "dingetjes" de Kroontjes van de bloem. I vroegere tijden verzamelde ik die Kroontjes en stak ze in glazen potjes. Om de zomer te vangen zeg maar.

Het was trouwens deze zonnebloem; een reuzenexemplaar die weken aan een stuk de moestuin van zijn zonnestraaltjes voorzag!

tipflip 1

wegens onoverbrugbare moeilijkheden en twijfels alom

hier een verse tip:
een nieuwe foto!
hier zie je de eerder afgebeelde "dingskes" in hun natuurlijke verschijningsvorm!

zal dit jullie helpen? ooo wie zal het weten, wie zal het raden????

(het komt uiteraard uit onzen hof, en in de zomer zoemt het)

mysteriecompetition

Herfst
op en top herfst

en een mysterie om opgelost te worden, helemaal in het thema; rarara, waar horen de "stukjes" op de foto bij en wat zijn het?


om ter eerst!!